Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Ποιοι απειλούνται με πρόστιμα-φωτιά - Ραβασάκια από ΑΑΔΕ

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Ηλεκτρονικά «ραβασάκια» σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν έχουν δηλώσει ακόμα τον απαραίτητο Αριθμό Μητρώου Ακινήτου ετοιμάζεται να αποστείλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με την προειδοποίηση για άμεση συμμόρφωση.

Όσοι ιδιοκτήτες δεν σπεύσουν να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις, είτε δηλώνοντας τον ΑΜΑ είτε διευθετώντας τυχόν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων, τότε από τον Σεπτέμβριο δεν κινδυνεύουν μόνο με τσουχτερό πρόστιμο που φτάνει τα 5.000 ευρώ αλλά και με διαγραφή από τις ψηφιακές πλατφόρμες στις οποίες έχουν αναρτήσει και εκμεταλλεύονται τα ακίνητά τους.

Η ΑΑΔΕ έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τις Airbnb, Booking.com και VRBO του Ομίλου της Expedia, σχετικά με τη συμμόρφωση κατά τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης που τηρείται στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής.
Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι πλατφόρμες συμφωνούν ότι μετά από σχετική ειδοποίηση της ΑΑΔΕ θα αφαιρούν όλες τις καταχωρίσεις που δεν παρείχαν τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή τη δικαιολογημένη εξαίρεση, όπως ορίζει ο νόμος.

Σαρωτικές διασταυρώσεις

Μετά από ελέγχους και διασταυρώσεις που πραγματοποίησαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπιστώθηκε ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων που αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.). Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, παρά τις συνεχείς οχλήσεις, δεν είχε αναγραφεί ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτου από το 2018,χρονιά που έγινε υποχρεωτική η δήλωση ΑΜΑ.

►Διαβάστε και: Επιστροφή φόρου εισοδήματος: Αυτόματος συμψηφισμός με οφειλές - Τα πρώτα εκκαθαριστικά

Σημειώνεται ότι ιδιοκτήτες που έχουν συνεργασία με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για την ενοικίαση των ακινήτων τους, έχουν κάθε χρόνο προθεσμία έως τα τέλη Φεβρουαρίου για να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ή να διορθώσουν τυχόν λάθη στις προσωρινές δηλώσεις που έχουν υποβάλει.

Οι υποχρεώσεις

Ο  διαχειριστής ακινήτου για να πραγματοποιεί βραχυχρόνιες μισθώσεις θα πρέπει:

  • να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς Taxisnet στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής (www.aade.gr) ώστε να καταχωρίσει το ακίνητο και αυτό να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Η καταχώριση πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο «ακίνητο»,
  • να αναρτά τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής,
  • να καταχωρίζει συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Παραλείψεις και πρόστιμα

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, το πρόστιμο των 5.000 ευρώ επιβάλλεται στις εξής περιπτώσεις:

  • Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου. Από τη διαπίστωση της παράβασης, ο «Διαχειριστής» υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν διαπιστωθεί διάπραξη της ίδιας παράβασης για δεύτερη φορά εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ήμερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.

►Διαβάστε και: Κάρτα καυσίμων: Ανοιξαν οι αιτήσεις για την ενίσχυση των 200 ευρώ στα ταξί

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ