Νέα
  • ΓΔ: 914.04 +0.41%
  • Τζίρος: 27,53 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Standard & Poor's: Αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας

S&P
AP images

Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, η οποία απέχει πλέον ένα σκαλοπάτι μόνο από την επενδυτική βαθμίδα, προχώρησε σήμερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P).

Συγκεκριμένα, ο οίκος αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές από ΒΒ με θετικές προοπτικές.

Η αναβάθμιση, ανέφερε ο S&P σε ανακοίνωσή του, «αντανακλά την προσδοκία μας για μία συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής της Ελλάδας, ενώ ο αντίκτυπος από τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται διαχειρίσιμος υπό το φως των σημαντικών ‘μαξιλαριών’ τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα».

Ο S&P είναι ο δεύτερος από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, τους οποίους λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ο οποίος αξιολογεί την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, καθώς είχε προηγηθεί στις 18 Μαρτίου ο DBRS. 

Επομένως, οι πιθανότητες για απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο πρώτο εξάμηνο του 2023, όπως είναι ο στόχος που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών, αυξάνονται. Σημειωτέον ότι αρκεί ένας από τους τέσσερις μεγάλους οίκους να δίνει επενδυτική διαβάθμιση στην Ελλάδα για να γίνονται τα ομόλογά της αποδεκτά από την ΕΚΤ. 

Πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,4% φέτος 

Ο S&P σημειώνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο βασικός παράγοντας για την πρόβλεψή του ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο 3,4% το 2022 από 8,3% πέρυσι, παρά τη χαμηλή άμεση έκθεσή της στη Ρωσία, τα σημαντικά «μαξιλάρια» από τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και τη διαφοροποίηση των εισαγωγών αερίου από προμηθευτές στο Αζερμπαϊτζάν, την Αλγερία, την Αίγυπτο και τη Νιγηρία.

«Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και η επιτάχυνση του πληθωρισμού θα συμβάλουν στην επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ φέτος στο 3,4% από 8,3% το 2021», με την αύξηση του ΑΕΠ να προβλέπεται πάνω από 3% κατά μέσο όρο στην περίοδο 2023-2025, χάρη στις αναμενόμενες από το Ταμείο Ανάκαμψης και αλλού μεταβιβάσεις και την αναμενόμενη περαιτέρω ισχυρή ανάκαμψη των τουριστικών εσόδων.

Μείωση του πληθωρισμού από τον Σεπτέμβριο

Για τον πληθωρισμό σημειώνει ότι αυξήθηκε στο 8% τον Μάρτιο, που είναι υψηλό επίπεδο 27 ετών, αλλά δεν υπάρχει έως τώρα ένδειξη ανοδικής πίεσης στους μισθούς, κάτι που σημαίνει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός είναι πιθανόν να επιβραδυνθεί από τον Σεπτέμβριο.

Θα συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις

Παρά το πιο έντονο διεθνές περιβάλλον, αναφέρει ο οίκος, η κυβέρνηση, με βάση τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναμένεται να κάνει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής, παγιώνοντας την καθοδική τάση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό στο ΑΕΠ.

Μείωση των κόκκινων δανείων 

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σημειώνει ότι μειώθηκαν κάτω από το 13% των συνολικών δανείων το 2021 καθώς οι τράπεζες έχουν τιτλοποιήσει και πωλήσει τα ανοίγματά αυτά σε ξένους, ενώ αναμένει τώρα ότι το ποσοστό αυτό θα μειωθεί κάτω από το 8% στο τέλος του 2022. Αντίστοιχα, προσθέτει, βελτιώνεται και η δυνατότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια.

Τι σημαίνουν οι σταθερές προοπτικές

Οι σταθερές προοπτικές του αξιόχρεου αντανακλούν, σύμφωνα με τον S&P, την ισορροπία των κινδύνων για την οικονομική ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά από τη σύγκρουση στην Ουκρανία με τη σημαντική στήριξη από την ΕΕ και τη δυναμική των εγχώριων μεταρρυθμίσεων.

«Οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία μας ότι τα δημοσιονομικά «μαξιλάρια» της Ελλάδας και η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα της πολιτικής θα επιτρέψουν στη χώρα να απορροφήσει τον έμμεσο αντίκτυπο από τον πόλεμο στην Ουκρανία στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της», σημειώνει.

«Θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε το ελληνικό αξιόχρεο, αν συνεχισθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μαζί με μία ισχυρότερη του αναμενόμενου οικονομική και δημοσιονομική επίδοση», προσθέτει.  

Από την άλλη πλευρά σημειώνει ότι «θα μπορούσαμε να υποβαθμίσουμε το αξιόχρεο αν η οικονομία επιβραδυνθεί σημαντικά περισσότερο από ό,τι αναμένουμε ή αν η δημοσιονομική επίδοση αποκλίνει σημαντικά από τις τρέχουσες προβλέψεις μας».

Πότε είναι οι επόμενες αξιολογήσεις 

Η επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου που αναμένεται είναι από τον Fitch στις 8 Ιουλίου. Ο οίκος αυτός είχε διατηρήσει στις 15 Ιανουαρίου φέτος το αξιόχρεο της Ελλάδας σταθερό στο ΒΒ, δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, αλλά αναβάθμισε τις προοπτικές του σε θετικές από σταθερές.

Για τις 16 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένες οι αξιολογήσεις του Moody's και του DBRS. Ο Moody's δεν προχώρησε στις 18 Μαρτίου στην προγραμματισμένη αξιολόγηση, επικαλούμενος τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ δεν είχε κάνει αξιολόγηση ούτε το 2021 και είναι ο μόνος από τους μεγάλους οίκους, ο οποίος διατηρεί το ελληνικό αξιόχρεο τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Ο καναδικός οίκος, DBRS, όπως προαναφέρθηκε, προχώρησε σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒ high με σταθερές προοπτικές). 

Ο κύκλος των αξιολογήσεων για φέτος θα κλείσει στις 21 Οκτωβρίου, οπότε θα «μιλήσει» ξανά ο S&P. 

Μητσοτάκης: Μια «ανάσα» από την επενδυτική βαθμίδα

Μετά την σημερινή αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter, ότι η χώρα βρίσκεται μία ανάσα από την «πολυπόθητη», όπως ανέφερε, επενδυτική βαθμίδα.

Συγκεκριμένα, έγραψε ότι «μετά από δύο χρόνια πανδημίας και εν μέσω πολέμου επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Αναφέρει ακόμη ο κ. Μητσοτάκης ότι «είμαστε μια ανάσα από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, μια σφραγίδα αξιοπιστίας που θα αναβαθμίσει τις επενδυτικές και αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας. Συνεχίζουμε σταθερά με την ίδια σοβαρότητα, προσήλωση και σκληρή δουλειά για την τελική ευθεία!».

 

Σταϊκούρας: Η 9η αναβάθμιση τα τελευταία 2,5 χρόνια

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s (S&P) είναι η 9η κατά σειρά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, παρά τις διαδοχικές και επάλληλες κρίσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε ανακοίνωσή του.

Η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών

«O οίκος αξιολόγησης “S&P Global Ratings” προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κατά μία βαθμίδα.

Έτσι γίνεται ο τρίτος οίκος αξιολόγησης, και δεύτερος από τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που τοποθετεί τη χώρα ένα, μόλις, “σκαλοπάτι” πριν την επενδυτική βαθμίδα.

Πρόκειται δε για την 9η – κατά σειρά – αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία δυόμισι χρόνια, παρά τις διαδοχικές και επάλληλες κρίσεις.

Η παραπάνω θετική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα – και, ταυτοχρόνως, επιστέγασμα – της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, της διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων, της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών, της βελτίωσης της ποιότητας του πλούτου της χώρας μέσω της αύξησης επενδύσεων και εξαγωγών, της μείωσης των “κόκκινων” δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, της συρρίκνωσης της ανεργίας, της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Ωστόσο, δεν παραγνωρίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις, τους κινδύνους και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς εξελίξεις.

Γι’ αυτό, συνεχίζουμε με υπευθυνότητα και σύνεση να ενισχύουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στον βέλτιστο εφικτό βαθμό, ενώ παράλληλα παραμένουμε πιστοί στην κεντρική μας στόχευση για την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία πολλών, καλών θέσεων εργασίας και την περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ