Νέα
  • ΓΔ: 1264.69 -0.05%
  • Τζίρος: 110,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μέτρα για ρεύμα: «Ζεστό» χρήμα έως 600 ευρώ και διευρυμένες επιδοτήσεις - Σε λίγο η εξειδίκευση

Πηγή: Ευρωκίνηση

Σε λίγη ώρα ξεκινά η εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ρεύμα.

Από τα μέτρα ξεχωρίζει η αναδρομική «επιδότηση» των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας που θα οδηγήσει σε έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση έως 600 ευρώ για όσους καταναλωτές είδαν υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια τους από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο.

Το ποσό των 600 ευρώ καλύπτει ένα 6μηνο, άρα αντιστοιχεί επί της ουσίας σε 100 ευρώ το μήνα και θα μπει ως «ζεστό» χρήμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών.  

Αναδρομική επιστροφή ποσών

Η επιστροφή των ποσών θα γίνει με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Το ποσό δεν θα είναι 600 ευρώ για όλους, αλλά θα αντιστοιχεί στο 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων τις οποίες έχει υποστεί από τον Δεκέμβριο έως τον Μάϊο ο καταναλωτής.

Οσον αφορά στις «πρόσθετες επιβαρύνσεις» το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει πως αφορούν το σύνολο της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει υποβληθεί στους λογαριασμούς Δεκεμβρίου - Μαΐου μείον τις επιδοτήσεις που έχει δώσει ήδη η πολιτεία για καταναλώσεις έως 300KWh.

Το 60% του ποσού αυτού -που ευλόγως θα αφορά κυρίως όσους είχαν μεγαλύτερες καταναλώσεις από 300KWh- θα επιστραφεί με την μορφή του ζεστού χρήματος στους καταναλωτές.

Δικαιούχοι δεν είναι όλοι, αλλά όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα (του 2020, δηλωθέν το 2021) έως και 45.000 ευρώ. Προφανώς μετράει το οικογενειακό εισόδημα. Επίσης, δικαιούχοι είναι οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές Α' κατοικίας. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το βασικό πρόβλημα που επιχειρείται να διορθωθεί εντοπίζεται, κυρίως, στα περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά που θερμαίνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα με ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν πολλή περισσότερη ενέργεια από αυτήν που επιδοτείται (εφόσον υπήρχε έως τον Απρίλιο κόφτης έως τις 300 KWh) με ένα μεγάλο μέρος αυτής της κατανάλωσης να έχει μείνει εκτός επιδότησης.

Επιδοτήσεις για Μάιο και Ιούνιο

Ταυτόχρονα, αλλάζει το σχήμα των επιδοτήσεων για τον Μάιο και τον Ιούνιο, καθώς θα καλύπτεται - σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού - κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Ενώ, επιπλέον, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. 

Δηλαδή με άλλα λόγια, μπαίνει στην άκρη ο "κόφτης" που υπήρχε από την αρχή εφαρμογής των μέτρων και περιόριζε την επιδότηση στην κατανάλωση έως 300KWh, με αποτέλεσμα για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν περισσότερα να διευρύνεται η επιδότηση. Στόχος είναι να προσγειωθούν οι παραφουσκωμένοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος για Μάιο και Ιούνιο και για όσους έχουν αυξημένη κατανάλωση, πάνω από 300 κιλοβατώρες. 

Ειδικότερα ένας οικιακός καταναλωτής της ΔΕΗ με κατανάλωση 400 kwh/μήνα: 

  • χωρίς την επιδότηση θα πλήρωνε ρεύμα 129 ευρώ ενώ
  • με το σχήμα που ανακοινώθηκε, για Μάιο και Ιούνιο θα πληρώσει 63,5 ευρώ

Με το σχήμα που ίσχυσε για τον Απρίλιο, δηλαδή με την επιδότηση των 72 ευρώ έως τις 300kwh θα πλήρωνε λιγότερο από 129 και περισσότερα από 63,5 ευρώ, καθώς δεν επιδοτείται για την κατανάλωση από τις 300 έως τις 400kwh.

Στην επιδότηση μπαίνουν εξοχικά και δευτερεύουσες κατοικίες και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. 

Εμμεσο πλαφόν από Ιούλιο  

Ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πως η ελληνική κυβέρνηση με δική της πρωτοβουλία, δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα "που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα". Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, με την οποία μπαίνει ένα "έμμεσο πλαφόν". Στόχος είναι να σταθεροποιηθούν οι τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή. «Αναστέλλεται έτσι ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής. Και κόβονται μαχαίρι τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.  

Αναφορικά με τα υπερκέρδη, η απόφαση της κυβέρνησης είναι ότι τα έσοδα αυτά -όταν πιστοποιηθούν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας -θα φορολογηθούν με 90%. Η κυβέρνηση αναμένει την απόφαση της ΡΑΕ επ’ αυτού. Όπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός, θα επιβληθεί το ποσόν που αναλογεί ως έκτακτο τέλος σε όλες τις επιχειρήσεις ενέργειας από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Το τέλος αυτό θα τροφοδοτήσει μέρος των πρόσθετων εκπτώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με το νέο μηχανισμό που τίθεται σε εφαρμογή από τον Ιούλιο "σταματάει¨ η παραγωγή υπερεσόδων. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ