Νέα
 • ΓΔ: 929.91 +1.78%
 • Τζίρος: 41,53 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τι θα κρίνει τη μείωση των e-αποδείξεων – Eτοιμο να παρέμβει το ΥΠΟΙΚ

Πηγή: eurokinissi
Πηγή: Εurokinissi

Ετοιμο να παρέμβει στο ζήτημα των ηλεκτρονικών αποδείξεων και να βοηθήσει όσους φορολογούμενους δεν κατάφεραν να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους μέσω e-συναλλαγών, όπως υποχρεούνται, είναι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μειωθεί το ποσοστό των ζητούμενων ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 20% ή ακόμα πιο κάτω εάν από τα στοιχεία που τεθούν στη διάθεση των επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών αποδειχθεί ότι οι φορολογούμενοι μείωσαν τις συναλλαγές τους λόγω των περιορισμών του lockdown ή εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους.

Τι θα γίνει με το πρόστιμο

Εναλλακτικά εξετάζεται να μην ισχύσει ειδικά για φέτος το πρόστιμο που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν, δηλαδή στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα.

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα και θα «κλειδώσουν» τον προσεχή Φεβρουάριο, πριν ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και αφού στο υπουργείο Οικονομικών πάρουν στα χέρια τους την αναλυτική καταγραφή από την Τράπεζα της Ελλάδος όλων των ηλεκτρονικών πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2020.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος μιλώντας στη Βουλή επιβεβαίωσε ότι τον Φεβρουάριο θα εξεταστούν τα στοιχεία των ηλεκτρονικών πληρωμών που θα αποστείλουν οι τράπεζες και αν και εφόσον διαπιστωθεί η ανάγκη, θα υπάρξει παρέμβαση έγκαιρα, πριν ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για κάθε φορολογικό έτος ορίζεται σε ποσοστό 30% του πραγματικού εισοδήματος, που προκύπτει στην ημεδαπή ή και στην αλλοδαπή και προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα και από ακίνητη περιουσία και μέχρι 20.000 ευρώ δαπανών.

Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, όπως αυτό προκύπτει κατά την έκδοση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου του οικείου φορολογικού έτους, το ποσό της διατροφής που δίδεται από τον φορολογούμενο στον ή στην διαζευγμένο σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Επιπλέον, στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

Εξαιρέσεις

Από την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής απαλλάσσονται οι εξής κατηγορίες φορολογουμένων:

 • Φορολογούμενοι που ως το τέλος του εκάστοτε φορολογικού έτους έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους.
 • Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
 • Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
 • Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
 • Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή. Στην έννοια της αλλοδαπής περιλαμβάνονται τόσο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., όσο και οι τρίτες χώρες.
 • Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
 • Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
 • Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
 • Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
 • Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι μηνών.
 • Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
 • Οι φυλακισμένοι.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ