Νέα
  • ΓΔ: 805.79 -0.57%
  • Τζίρος: 48,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ομόλογα: Περίπου κατά 1% αυξήθηκε η απόδοση του 10ετούς μετά τη διακοπή του ΡΕΡΡ

Στα 38,5 δισ. ευρώ ανήλθε η ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων που αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) λίγες μέρες πριν από την εκπνοή του προγράμματος της πανδημίας ΡΕΡΡ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, έως τις 22 Μαρτίου (σ.σ το πρόγραμμα τερματίστηκε στο τέλος Μαρτίου) η αξία των ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στα 38,5 δισ. ευρώ. Μόνο στο δίμηνο Φεβρουαρίου -Μαρτίου, το πακέτο των ομολόγων που αγόρασε η Τράπεζα της Ελλάδος από τη δευτερογενή αγορά για λογαριασμό της ΕΚΤ, ανήλθε σε 1,628 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της και λήγουν, ενώ, ειδικά για τα ελληνική ομόλογα τα οποία δεν συμμετέχουν στα άλλα προγράμματα αγοράς, θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία. Ωστόσο, τον Απρίλιο, οι καθαρές αγορές της ΕΚΤ ήταν αρνητικές κατά 4 εκατ. ευρώ (οι λήξεις δηλαδή των ομολόγων ήταν κατά 4 εκατ. ευρώ περισσότερες των όποιων αγορών) γεγονός που σε ένα βαθμό αντανακλάται στην μεγάλη υποχώρηση των τιμών τον προηγούμενο μήνα και τη συνακόλουθη αύξηση των αποδόσεών τους.

Eίναι ενδεικτικό ότι στο τέλος Μαρτίου, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 2,8% ενώ τις προηγούμενες ημέρες άγγιξε το 3,7%.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 28 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,6% από 3,67% χθες, έναντι 1,00% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,60% απο 2,57% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται και σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα νωρίς το απόγευμα, η ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος να κυμαίνεται στο 1,0530 δολ. από το επίπεδο του 1,054 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, διαμορφώθηκε στο 1,0554 δολ..

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ