Νέα
  • ΓΔ: 1267.22 -0.64%
  • Τζίρος: 71,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ερχονται προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ από την ΑΑΔΕ

O διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής / Πηγή:Eurokinissi
O διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής / Πηγή:Eurokinissi

Μέσα στο 2022 θα ξεκινήσει να αποστέλλει η ΑΑΔΕ τις πρώτες προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με «όχημα» τα ηλεκτρονικά βιβλία και τo myDATA.

Το μέτρο θα ξεκινήσει πιλοτικά από φέτος, ενώ θα γίνεται αυτόματη συμπλήρωση από το Taxisnet των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, με βάση τα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA.

Πιτσιλής: Σύνθετο έργο

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, που μίλησε στον διαδικτυακό κόμβο Taxheaven, στόχος είναι να ξεκινήσει πιλοτικά η προσυμπλήρωση δεδομένων για τις δηλώσεις ΦΠΑ. «Είναι ένα σύνθετο έργο, επιδιώκουμε πιλοτικά φέτος να δούμε πώς μπορεί λειτουργήσει το myDATA με τις δηλώσεις του ΦΠΑ, χωρίς βέβαια οι εγγραφές αυτές να είναι δεσμευτικές σε πρώτη φάση», είπε χαρακτηριστικά.

Τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι περισσότερες από 850.000 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο σύστημα myData και 170.000 επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το e-timologio ενισχύοντας το σχεδιασμό για προσυμπλήρωση των δηλωσεων ΦΠΑ. Η επιχείρηση δεν θα μπορεί να τροποποιήσει τα έσοδα και έτσι θα αποφεύγεται η φοροδιαφυγή, ενώ θα γίνονται πολύ πιο εύκολα και οι επιστροφές ΦΠΑ.   Η δήλωση ΦΠΑ δεν θα είναι κλειδωμένη, αλλά τα λογιστήρια ως προς το σκέλος των εξόδων θα έχουν τη δυνατότητα προσθέσουν όσα δεν έχουν περάσει από τα ηλεκτρονικά βιβλία. 

Μείωση του κόστους

Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μειώνει το κόστος για τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα η εφορία θα γνωρίζει επακριβώς τι πρέπει να εισπράξει από ΦΠΑ κάθε μήνα, με συνέπεια να περιορισθεί σημαντικά η φοροδιαφυγή και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των τιμολογίων από πολλές επιχειρήσεις.

Ως προς τις επιστροφές ΦΠΑ, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και θα βλέπουν άμεσα το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ που δικαιούνται να πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό χωρίς ανθρώπινη επαφή. Η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων και συγκεκριμένα για το 97% των αιτημάτων επιστροφής φόρων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ