Νέα
  • ΓΔ: 805.79 -0.57%
  • Τζίρος: 48,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τζεντιλόνι: Ορατός ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη λόγω του πολέμου

Επίτροπος Οικονομίας - Πάολο Τζεντιλόνι
Πηγή: Eurokinissi

Ορατός είναι ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες εκτός από το βασικό σενάριο περιλαμβάνουν και ένα δυσμενές και ένα πολύ αρνητικό σενάριο.

Στο βασικό σενάριο, η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης φέτος έχει αναθεωρηθεί στο 2,7% από 4% που αναμενόταν με τις χειμερινές προβλέψεις στις 10 Φεβρουαρίου, δύο εβδομάδες πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μόλις 0,8% η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη μέσα στο 2022 με το βασικό σενάριο

Ωστόσο, όπως τονίζεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πραγματική ανάπτυξη μέσα στο 2022 θα είναι μόλις 0,8%, αντί του 2,1% που αναμενόταν πριν.

Η αύξηση του ΑΕΠ 2,7% θα προέλθει κυρίως από το carry over της μεγάλης αύξησης που σημειώθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, θα πρόκειται δηλαδή για ένα στατιστικό αποτέλεσμα. 

Αυτό διευκρινίστηκε ξεκάθαρα από τον Επίτροπο της ΕΕ για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος δήλωσε:
«Γνωρίζω ότι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη φέτος, 2,7%, μπορεί να φαίνεται αισιόδοξη σε σχέση με το μέγεθος του σοκ που προκλήθηκε από τον πόλεμο. Ωστόσο, από το νούμερο αυτό, περίπου οι 2 ποσοστιαίες μονάδες οφείλονται στην εξαιρετικά ισχυρή περσινή ανάκαμψη. Αν εξαιρεθεί από το αποκαλούμενο «αποτέλεσμα carry-over», η ανάπτυξη μέσα στο 2022 έχει ψαλιδισθεί από το 2,1% στο 0,8%».

Αρνητική ανάπτυξη με τα δυσμενές και το πολύ αρνητικό σενάριο

Ο Τζεντιλόνι τόνισε ότι οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής υπόκεινται σε «πολύ υψηλή αβεβαιότητα και κινδύνους», λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Εξήγησε επίσης ότι η βασική πρόβλεψη της Επιτροπής για την οικονομία βασίζεται σε ένα μοντέλο που προσομοιώνει τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών των βασικών προϊόντων ενέργειας -αυτό είναι το δυσμενές σενάριο- καθώς και μιας οριστικής διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία - αυτό είναι το πολύ αρνητικό σενάριο.

«Σε αυτό το τελευταίο, πολύ αρνητικό σενάριο, οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ θα ήταν περίπου 2,5 και μία ποσοστιαία μονάδα κάτω από το βασικό σενάριο των προβλέψεων για το 2022 και το 2023 αντίστοιχα, ενώ ο πληθωρισμός θα αυξανόταν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2022 και περισσότερο από μία μονάδα το 2023 πάνω από τη βασική πρόβλεψη. Και στα δύο αυτά σενάρια, η ανάπτυξη εντός του έτους θα ήταν σε αρνητικό έδαφος», τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας.

Με άλλα λόγια, αν δεν ληφθεί υπόψη το carry-over, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη τρίμηνο με τρίμηνο θα μειωθεί φέτος και με τα δύο σενάριο. Αν η σύγκριση γίνει σε ετήσια βάση, όπως είναι η συνήθης πρακτική, τότε και πάλι το ΑΕΠ θα αυξανόταν οριακά φέτος. 

«Το σοβαρό σενάριο συνδέεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με την εξάρτηση των χωρών της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε ο Π. Τζεντιλόνι, αποφεύγοντας να κατονομάσει τις χώρες που είναι περισσότερο εξαρτημένες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ