Νέα
  • ΓΔ: 779.2 -0.06%
  • Τζίρος: 71,72 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος προβλέπουν οικονομολόγοι

Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Πηγή: Assiociated Press

Τρεις αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, προβλέπουν οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg, προσαρμοζόμενοι στην αίσθηση της επείγουσας δράσης που έχουν δείξει στελέχη της ΕΚΤ το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, ώστε να διαμορφωθεί στο 0,25% στο τέλος του έτους από -0,5% σήμερα.

Το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, το οποίο είναι σήμερα μηδενικό, προβλέπεται να αυξηθεί τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, φθάνοντας στο 0,5% στο τέλος του έτους.

Αλλαγή των προσδοκιών 

Χαρακτηριστικό της αλλαγής των προσδοκιών είναι ότι οι ίδιοι οικονομολόγοι ανέμεναν σε προηγούμενη έρευνα μόνο μία αύξηση επιτοκίων φέτος. Η αλλαγή αυτή αντανακλά το γεγονός ότι πολλοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ταχθεί υπέρ της αύξησης των επιτοκίων από τον Ιούλιο.

Για την οικονομία της Ευρωζώνης, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται φέτος παρά τα προβλήματα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Κατά την άποψή τους, το ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,8% φέτος και 2,3% το 2023, κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας λιγότερο σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.

Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 6,7% φέτος και στο 2,6% το 2023, ενώ για το 2024 προβλέπεται να υποχωρήσει στο 1,9%, κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ