Νέα
  • ΓΔ: 779.2 -0.06%
  • Τζίρος: 71,72 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Συναγερμός για τον πληθωρισμό που «καταπίνει» την ανάπτυξη - Αναζητείται αντίδοτο

Πηγή: Pixabay

Μεγάλη αναταραχή επικρατεί στις αγορές του πλανήτη, με μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα να έχουν την εικόνα... κινούμενης άμμου. Βασική αιτία της κατάστασης αυτής δεν είναι άλλη από τον πληθωρισμό, που δείχνει να επιμένει και να απειλεί την ανάπτυξη.

Οι κεντρικές τράπεζες εμφανίζονται αδύναμες να ελέγξουν την κατάσταση και συνεχίζουν να είναι δέσμιες της κακής εκτίμησης για την διάχυση του φαινομένου, όταν πίστευαν ένα χρόνο πριν ότι «μπόρα είναι, θα περάσει».

Και όσο επιμένει ο πληθωρισμός να «τρώει» εισοδήματα, να ναρκοθετεί την υγιή ανάπτυξη και να πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τόσο θα εντείνεται η αναστάτωση στις αγορές.

Για δεύτερη συνεχή ημέρα οι αγορές δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα για την επόμενη ημέρα, φοβούμενες ότι το φάντασμα της ύφεσης επιστρέφει.

Ψάχνουν ανάσες για την οικονομία 

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η κατάσταση αυτή προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, αφού βλέπουν ότι η ανάπτυξη που ανέμεναν δεν φαίνεται να έρχεται και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είναι «κουρεμένη» των αρχικών εκτιμήσεων. Η προσπάθεια των κυβερνητικών αξιωματούχων δεν είναι, βέβαια, να δώσουν θεραπεία στην νόσο, αφού δεν είναι τοπικό φαινόμενο, αλλά να δώσουν μία επαρκή δόση ανακούφισης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, έτσι ώστε να περάσουν με λιγότερες «οδύνες» το πρόβλημα.

Ο μεγάλος ασθενής αυτή την στιγμή είναι η κατανάλωση, αφού αφενός έχουν αυξηθεί τα κόστη λειτουργίας του επιχειρήσεων και αφετέρου έχει μειωθεί ο τζίρος. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι πιέσεις επέστρεψαν και επί του παρόντος εντοπίζονται στα Χρηματιστήρια.

Τόσο σε Ευρώπη όσο και σε ΗΠΑ οι μετοχές χθες και σήμερα δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις. Στο χθεσινό sell off των 1.164 μονάδων για τον Dow Jones, ήρθε να προστεθεί και η σημερινή πτώση, η οποία έφτασε κάποια στιγμή σε πάνω από 400 μονάδες για να περιοριστεί εν συνεχεία στις 100, περίπου στις 21:40.

Η βασική αφορμή για τη «σφαγή» στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ ήταν η ανακοίνωση αποτελεσμάτων δύο μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, της Τarget και της Walmart.

Πρώτο θύμα η κατανάλωση

Η Target ανακοίνωσε κέρδη πρώτου τριμήνου που ήταν πολύ χαμηλότερα από ό,τι εκτιμούσε η Wall Street, λόγω του υψηλότερου κόστους για καύσιμα και μισθούς. Η αμερικανική εταιρεία σημείωσε, επίσης, χαμηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις για συσκευές όπως οι τηλεοράσεις.

Η μετοχή της Target κατέγραψε εντυπωσιακές απώλειες, ενώ να σημειωθεί ότι την Τρίτη η Walmart ανακοίνωσε κέρδη που ήταν κατώτερα των προσδοκιών, επίσης λόγω υψηλότερου κόστους για καύσιμα και μισθούς.

«Οποιαδήποτε εταιρεία βασίζεται σε νοικοκυριά και αγορές μη αναγκαίων αγαθών πιθανότατα θα υποφέρει αυτό το τρίμηνο, επειδή μεγάλο μέρος του εισοδήματος έχει δαπανηθεί για τρόφιμα και ενέργεια», δήλωσε αναλυτής στο CNBC.

«Ο καταναλωτής δυσκολεύεται. Αρχίσαμε να βλέπουμε στο τέλος του έτους ότι οι καταναλωτές στρέφονταν στις πιστωτικές κάρτες για να πληρώσουν την άνοδο στις τιμές των τροφίμων, την άνοδο στις τιμές της ενέργειας και αυτό έχει γίνει πολύ χειρότερο. Αυτό θα πλήξει τους κολοσσούς του λιανικού εμπορίου και η Walmart είναι ένας από αυτούς», ανέφερε η CIO της Verdence Capital Advisors.

Είχαν προηγηθεί μέσα στην εβδομάδα οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Τζ. Πάουελ για συνέχιση της νομισματικής σύσφιξης διά της ανόδου των επιτοκίων μέχρι να υπάρξει τιθάσευση των πιέσεων στις τιμές και ο πληθωρισμός να προσγειωθεί στο 2%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ