Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Εύλογο να αυξηθούν τα επιτόκια μισή μονάδα τον Ιούλιο

Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Πηγή: Assiociated Press

Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, τάχθηκε σήμερα ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, λέγοντας ότι έτσι θα σταλεί μήνυμα σοβαρότητας της ΕΚΤ όσον αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Σε συνέντευξή του, ο Χόλτσμαν σημείωσε ότι μία αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Ιούλιο θα ήταν ενδεδειγμένη, σε αντίθεση με την πιο προσεκτική θέση που πήρε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με την ανάρτησή της χθες στο blog της ΕΚΤ, με την οποία υπονόησε μία αύξηση 25 μ.β.

«Μία μεγαλύτερη κίνηση στην αρχή του κύκλου αύξησης των επιτοκίων μας θα ήταν εύλογη», είπε ο Χόλτσμαν, ο οποίος είναι γνωστό «γεράκι» στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. «Θα κρατούσε σε εγρήγορση τον κόσμο και θα έστελνε το μήνυμα στις αγορές ότι έχουμε καταλάβει την ανάγκη να δράσουμε. Οτιδήποτε άλλο υπάρχει κίνδυνος να θεωρηθεί ήπιο», πρόσθεσε.

Το ευρώ διεύρυνε τα κέρδη του έναντι του δολαρίου, φθάνοντας στα 1,0735 δολάρια, μετά τη δήλωση του Χόλτσμαν.

Σε αύξηση επιτοκίων 50 μ.β. προχώρησε τον Απρίλιο η Fed, ενώ ο πρόεδρός της, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι πιθανότατα αυτό θα είναι το βήμα των αυξήσεων και στις δύο επόμενες συνεδριάσεις της.

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Βiλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος συναίνεση στο Δ.Σ. της ΕΚΤ για να αυξηθούν τα επιτόκια μισή μονάδα τον Ιούλιο.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ