Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καμπανάκι ΕΚΤ για τα crypto: Κίνδυνος από τον εναγκαλισμό τους από τις τράπεζες

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε ότι η εμβάθυνση των δεσμών του κλάδου των crypto με τις τράπεζες και τους διαχειριστές κεφαλαίων θα αποτελέσει κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δείχνοντας ότι οι κεντρικής τράπεζες εστιάζουν όλο και περισσότερο την προσοχή τους στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έκθεσής της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η ΕΚΤ σημειώνει ότι προχώρησε σε «βαθιά μελέτη για τη μόχλευση των crypto asset και τον δανεισμό σε κρυπτονομίσματα» και διαπίστωσε ότι οι δραστηριότητες αυτές γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες, περίπλοκες και αλληλοσχετιζόμενες με παραδοσιακά ιδρύματα.

«Οι επενδυτές μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν την πτώση της χρηματιστηριακής αξίας της αγοράς ακάλυπτων crypto assets κατά 1,3 τρισ. δολάρια από τον Νοέμβριο του 2021 χωρίς κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητας. Ωστόσο, με τον ρυθμό αυτό, θα υπάρξει ένα σημείο που τα crypto assets θα αποτελέσουν κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», αναφέρει η ΕΚΤ.

Προειδοποιήσεις και από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία

Το καμπανάκι που κτυπά η ΕΚΤ, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έκθεσής της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ακολουθεί αντίστοιχες προειδοποιήσεις από τις αμερικανικές και τις βρετανικές Αρχές.

Το bitcoin, που είναι το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, έχει δει την αξία του να μειώνεται στο μισό από τον περασμένο Νοέμβριο και πρόσφατα υποχώρησε  κάτω από τα 30.000 δολάρια, για πρώτη φορά από το περασμένο καλοκαίρι.

Το σημαντικότερο stablecoin στην αγορά, το Tehter, αποσυνδέθηκε προσωρινά από την ισοτιμία ένα προς ένα με το αμερικανικό δολάριο, ενώ το terraUSD ουσιαστικά κατέρρευσε.

Tεράστιοι όγκοι συναλλαγών

Η αγοrά των crypto ακολούθησε εκρηκτική άνοδο τα τελευταία χρόνια, με τις μεγάλες πλατφόρμες – όπως της Binance και της FXT – να προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων χρηματοπιστωτικών προϊόντων. Σύμφωνα με στοιχεία του Block Crypto, τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο διεκπεραίωσαν συναλλαγές ύψους σχεδόν 700 δις. δολαρίων στην τρέχουσα αγορά και 1,1 τρις. δολαρίων σε futures του bitcoin τον περασμένο μήνα.

Η ΕΚΤ σημείωσε ότι οι όγκοι συναλλαγών σε cryptoassets «είναι μερικές φορές συγκρίσιμοι ή ακόμη και μεγαλύτεροι από τους τριμηνιαίους όγκους συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ή στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης».

Παράλληλα, ορισμένα χρηματιστήρια crypto προσφέρουν δάνεια στους πελάτες τους για να μπορέσουν να αυξήσουν τον κίνδυνό τους έως και 125 φορές σε σχέση με την αρχική επένδυσή τους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ