Νέα
  • ΓΔ: 805.79 -0.57%
  • Τζίρος: 48,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Καμπανάκι για περαιτέρω πτώση των αγορών - Οι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις

Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Πηγή: Assiociated Press

Για πιθανότητα περαιτέρω διόρθωσης των αγορών προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την εξαμηνιαία έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και η νομισματική στήριξη αποσύρεται για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός με τις αυξήσεις των επιτοκίων. 

Η έκθεση αναφέρει ότι ορισμένες εταιρείες της Ευρωζώνης κινδυνεύουν να πιεσθούν πολύ από τον συνδυασμό αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων και της χαμηλότερης οικονομικής ανάπτυξης που προκάλεσε ο πόλεμος.

Κίνδυνος χρεοκοπίας εταιρειών 

Αυτό είναι πιθανό να αυξήσει τις χρεοκοπίες, ιδιαίτερα για εταιρείες και τομείς που δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως από την πανδημία, σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας  ότι όσες εταιρείες έχουν χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση μπορεί να δυσκολευθούν με τις πιο σφιχτές χρηματοδοτικές συνθήκες.  

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η προοπτική πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής έχουν οδηγήσει σε sell -off στις αγορές μετοχών, με βασικούς δείκτες στην Ευρωζώνη να έχουν υποχωρήσει πάνω από 10% από την αρχή του έτους, χωρίς να μπορεί να αποκλεισθεί περαιτέρω υποχώρηση, σύμφωνα με την ΕΚΤ.  

«Παρά τις πρόσφατες διορθώσεις τιμών των περιουσιακών στοιχείων, οι αποτιμήσεις παραμένουν τεντωμένες υπό το φως της επιδείνωσης των μακροοικονομικών δεδομένων και περαιτέρω μεγάλες διορθώσεις αποτελούν έναν κίνδυνο», σημειώνει η έκθεση. «Οι διορθώσεις αυτές θα μπορούσαν να προκληθούν από μία περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου, από τις πιέσεις στις αγορές ή από έναν υψηλότερο από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό που θα οδηγούσε σε ταχύτερη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες», προσθέτει.

Πιθανές οι διορθώσεις τιμών κατοικιών σε ορισμένες αγορές

Η ΕΚΤ προειδοποιεί και για την πιθανότητα διόρθωσης των τιμών των κατοικιών στην Ευρωζώνη, οι οποίες αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό 20 ετών στο τελευταίο τρίμηνο του 2021. Αν και οι πιέσεις στις τιμές των κατοικιών στηρίζονται βραχυπρόθεσμα από τις σφιχτές συνθήκες προσφοράς και τη συνεχιζόμενη ζήτηση, «ενδείξεις υπερβολικών αποτιμήσεων καθιστούν ορισμένες στεγαστικές αγορές επιρρεπείς σε διορθώσεις τιμών», σημειώνει η έκθεση.

Μείωση κερδοφορίας τραπεζών που παραμένουν ανθεκτικές

Οι προοπτικές κερδοφορίας των ευρωπαϊκών τραπεζών εξασθένησαν ξανά, μετά την ισχυρή ανάκαμψη το 2021, σημειώνει η ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι ο δυνητικός αντίκτυπος των αυξημένων τιμών ενέργειας, του υψηλότερου πληθωρισμού και της χαμηλότερης ανάπτυξης μπορεί να επιδεινώσει την ποιότητα του ενεργητικού τους. Ωστόσο, αναφέρει ότι, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση ευαισθησίας που έκανε, το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης αναμένεται να παραμείνει ανθεκτικό ακόμη και σε πολύ αρνητικά οικονομικά σενάρια.

Η ΕΚΤ τονίζει ξανά την ανάγκη ύπαρξη υψηλότερων κεφαλαιακών μαξιλαριών από τις τράπεζες που θα μπορούσαν να αποδεσμευθούν σε περιόδους πίεσης για να βελτιώσουν την ικανότητά τους να απορροφούν ζημιές και να διατηρούν τις χορηγήσεις δανείων. Αναφέρει, επίσης, ότι πρέπει να ενισχυθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση κινδύνων στον μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ