Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μήνας διαφορετικότητας ο Μάιος - Η χάρτα διαφορετικότητας και οι ελληνικές επιχειρήσεις

Ευρωπαϊκός Μήνας Διαφορετικότητας (https://diversity-charter.gr/) έχει οριστεί ο Μάιος με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο να υπογραμμίσει τη σημασία της διαφορετικότητας τόσο στους χώρους εργασίας όσο και στην κοινωνία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έννοια της διαφορετικότητας αναφέρεται στη συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετικά γενετικά ή επίκτητα χαρακτηριστικά.

Η διαχείριση της διαφορετικότητας σε εργασιακό περιβάλλον είναι η συστηματική πρακτική ενός οργανισμού να αναγνωρίζει και να σέβεται τη διαφορετικότητά του ανθρώπινου δυναμικού του και να επιδιώκει την προαγωγή της με στόχο το συνδυασμό και την αποτελεσματική αξιοποίηση της μοναδικότητας του κάθε ατόμου.

Οι εταιρείες πλέον δίνουν όλο και περισσότερη σημασία στη διαφορετικότητα, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν εργατικό δυναμικό που χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία.

Η διαφορετικότητα προσδιορίζεται από τους τρόπους που μπορεί να διαφέρουν άνθρωποι ή ομάδες ανθρώπων μεταξύ τους. Διαφορές συνήθως συναντώνται στην εθνικότητα, στο φύλο, στην ηλικία, στην καταγωγή, στην αναπηρία, στον σεξουαλικό προσανατολισμό, στην εκπαίδευση και στη θρησκεία, χωρίς ωστόσο να περιορίζονται μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις.

Χάρτα Διαφορετικότητας

Η Χάρτα Διαφορετικότητας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της διαφορετικότητας στις Ελληνικές επιχειρήσεις, ιδρύεται στην Ελλάδα το 2019 και στόχος της είναι να λειτουργήσει ως μέσο δέσμευσης για την εφαρμογή της ισότητας, των ίσων ευκαιριών και της διαφορετικότητας σε κάθε εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Η Χάρτα Διαφορετικότητας προωθείται σε κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε. από το 2004.

Η Symplexis, ένας μη κερδοσκοπικός φορέας που δημιουργήθηκε με σκοπό την προώθηση και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους μέσω δράσεων που αποσκοπούν στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων, την ενδυνάμωση και την ενεργή συμμετοχή, έχει υπογράψει τη Χάρτα. Ετσι δεσμεύεται να αναγνωρίζει και να σέβεται τις αξίες της διαφορετικότητας τόσο στο εργασιακό χώρο, όσο και στο αντικείμενο της δουλειάς της, με έργα που προασπίζονται τη διαφορετικότητα και τα ίσα δικαιώματα.

Η αποστολή της Symplexis  

Η Symplexis είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας που δημιουργήθηκε με σκοπό την προώθηση και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους μέσω δράσεων που αποσκοπούν στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων, την ενδυνάμωση και την ενεργή συμμετοχή. 

Η βασική αποστολή του φορέα είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσω της προώθησης της ενσωμάτωσης και της υποστήριξης πληθυσμιακών ομάδων που απειλούνται από αποκλεισμό. Παράλληλα, στους σκοπούς της εταιρείας συμπεριλαμβάνεται η προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο σε επίπεδο υποστήριξης  θυμάτων διακρίσεων, όσο και σε επίπεδο ενημέρωσης και πληροφόρησης. 

Οι βασικοί τομείς δραστηριοποίησης της Symplexis εντάσσονται σε 4 βασικές κατηγορίες: 

  1. Η κοινωνική και οικονομική ενσωμάτωση ευπαθών ομάδων μέσω δράσεων που ως στόχο έχουν την εξάλειψη της φτώχειας, την πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού και την προώθηση της ενσωμάτωσης ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων με έμφαση στις ανάγκες Υπηκόων Τρίτων Χωρών. 
  2. Η προστασία και η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην προάσπιση των δικαιωμάτων διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων που δέχονται διακρίσεις, όπως οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, τα θύματα βίας και εμπορίας ανθρώπων, ΛΟΑΤΚΙ, Ρομά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, μετανάστες και πρόσφυγες. 
  3. Η αναβάθμιση και ενίσχυση των ικανοτήτων ευάλωτων ομάδων με στόχο την προώθηση ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην τυπική και άτυπη εκπαίδευση και στη δια βίου εκπαίδευση, με έμφαση στις ανάγκες ατόμων με χαμηλές δεξιότητες που αντιμετωπίζουν δυσκολία (επαν)ένταξης στην αγορά εργασίας. 
  4. Η προστασία παιδιών και νέων/ εφήβων μέσω ενεργειών και δράσεων που αποσκοπούν στη μείωση της φτώχειας των νέων, στη βελτίωση της ποιότητας της παιδικής προστασίας και στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης και ανάπτυξης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ