Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΙΝΚΑ: Το πρώτο βήμα για την κατάργηση της παράνομης ρήτρας αναπροσαρμογής έγινε

Το πρώτο βήμα για την κατάργηση της παράνομης ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος έγινε με την έκδοση προσωρινής διαταγής του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, η οποία απαγορεύει στην ΔΕΗ να διακόπτει την ηλεκτροδότηση στα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν έχουν καταβάλει και δεν καταβάλλουν, τα ποσά που αντιστοιχούν στην ρήτρα αναπροσαρμογής.

Όπως επισημαίνει το ΙΝΚΑ, εκδίδοντας την προσωρινή διαταγή, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε πως η Συλλογική Αγωγή του ΙΝΚΑ – Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος είναι βάσιμη και έχει εύλογες πιθανότητες να γίνει δεκτή. «Πρόκειται για ιστορική απόφαση, καθώς είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά δικαστικά χρονικά που γίνονται δεκτά ασφαλιστικά μέτρα συνδεόμενα με συλλογική αγωγή.

Η εκδοθείσα προσωρινή διαταγή όχι μόνο προστατεύει τους πλέον ευάλωτους καταναλωτές από την αυθαιρεσία του παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά ανοίγει διάπλατα το δικαστικό δρόμο για την οριστική κατάργηση της αυθαίρετης, αδιαφανούς και καταχρηστικής ρήτρας, που δεν αντιστοιχεί σε κατανάλωση ρεύματος, παρά μεγεθύνει τα κέρδη των παρόχων, καθώς και για την επιστροφή στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των χρημάτων που αδίκως έχουν καταβάλει πληρώνοντας την ρήτρα αναπροσαρμογής» αναφέρει το Ινστιτούτο.

«Μετά την πρώτη νίκη, η νομική ομάδα που εκπροσωπεί χιλιάδες καταναλωτές – μέλη της ΓΟΚΕ-ΙΝΚΑ- συνεχίζει την προετοιμασία τόσο για την αντιμετώπιση της παρελκυστικής τακτικής της ΔΕΗ, που επιχειρεί εις μάτην να κωλυσιεργήσει την διαδικασία για την έκδοση οριστικής απόφασης, προσφεύγοντας στον Άρειο Πάγο για την εκδίκαση της κύριας αγωγής κατά της ΔΕΗ, όσο και για την υποβολή Συλλογικών Αγωγών κατά και των άλλων παρόχων.

Η σημερινή απόφαση επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Ελληνική Δικαιοσύνη και την πίστη ότι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα ελεγχθούν, η παρανομία τους θα αποδειχθεί, η ρήτρα αναπροσαρμογής θα καταργηθεί και η ζημιά που υπέστησαν εκατομμύρια πολίτες καθώς και η εθνική οικονομία, θα αναστραφεί» καταλήγει το ΙΝΚΑ, καλώντας όλους τους καταναλωτές να πυκνώσουν τις γραμμές των Συλλογικών Αγωγών, μέχρι την εκδίκασή τους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ