Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδήλωτα τετραγωνικά: Ποιοι δικαιούνται επιστροφή χρημάτων - Η διαδικασία

Βραχυχρόνιες μισθώσεις
Πηγή:Eurokinissi

Ακόμα και επιστροφή χρημάτων σε πολίτες που κατέβαλαν χρηματικά ποσά πέραν των οφειλομένων τους για να τακτοποιήσουν τα αδήλωτα τετραγωνικά προβλέπει η σχετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση.

Με τη ρύθμιση περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων αποκτούν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο νέο ευνοϊκό καθεστώς, ενώ προβλέπεται ότι η παράταση που δόθηκε έως τις 30 Ιουνίου 2022 για τη διόρθωση των τετραγωνικών ακινήτων αφορά και τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως και τις 23 Μαρτίου 2022, ήτοι την προηγουμένη της ημερομηνίας δημοσίευσης σε νόμο της σχετικής διάταξης.

Οπως προβλέπεται, όσοι πολίτες κατέβαλαν χρηματικά ποσά πέραν των οφειλομένων τους για να τακτοποιήσουν τα αδήλωτα τετραγωνικά, μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή αυτών των έξτρα ποσών, εφόσον υποβάλουν τη σχετική αίτηση.

Ανοιχτή η ηλεκτρονική πύλη

Σημειώνεται ότι από τα τέλη Απριλίου έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για την υποβολή των δηλώσεων, ενώ θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022. Με την υποβολή των δηλώσεων οι πολίτες απαλλάσσονται πλήρως από αναδρομικά δημοτικά τέλη και πρόστιμα έως 14 ετών που φθάνουν μέχρι και 200%.

Οι φορολογούμενοι που έχουν εκκρεμότητες με τους δήμους θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  1. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων στους δήμους θα λειτουργήσει στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr.
  2. Όσοι υποβάλουν δηλώσεις και αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους στους δήμους, όπως αυτός είναι ήδη δηλωμένος στο Ε9 της Εφορίας, θα απαλλαγούν πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προστίμων και προσαυξήσεων (που φθάνουν μέχρι και το 200%) για χρονικές περιόδους πριν από το 2020.
  3. Η υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών συνοδεύεται με προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης.
  4. Δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.
  5. Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο. Επιλέγοντας ακίνητο με αριθμό παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωσή και όσα ακίνητα έχετε στον δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.
  6. Ο λογαριασμός των αδήλωτων τετραγωνικών μπορεί να εξοφληθεί σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης -πλην της τελευταίας δόσης- τα 10 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ