Νέα
  • ΓΔ: 816.61 -0.01%
  • Τζίρος: 24,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κνοτ (ΕΚΤ): Τα επιτόκια θα αυξηθούν τουλάχιστον δύο μονάδες

Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Πηγή: Assiociated Press

Μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει σε αρκετές αυξήσεις επιτοκίων της τάξης της μισής ποσοστιαίας μονάδας, αν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συνεχίσει να αυξάνεται, έστειλε ο διοικητής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, Κλάας Κνοτ.

«Αν συνεχίσει (ο πληθωρισμός) να αυξάνεται, θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση και θα υπάρξουν πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων της τάξης των 50 μονάδων βάσης», δήλωσε ο Κνοτ σε συνέντευξη που έδωσε σε ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Πρώτα η αύξηση των 2 ποσοστιαίων μονάδων

Ο Κνοτ είπε ότι θεωρεί αναγκαίο να υπάρξει συνολικά μία αύξηση των 200 μονάδων βάσης τους επόμενους μήνες.

«Στη συνέχεια, θα πρέπει να εξετάσουμε αν αυτό είναι αρκετό για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2% μεσο- μακροπρόθεσμα», σημείωσε.

«Αν δεν είναι αρκετό, τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν και άλλο. Δεν μπορώ να πω κάποιο ποσοστό, είναι αδύνατο. Θα χρειασθεί κάποιο χρόνο για να κάνουμε την αύξηση των δύο ποσοστιαίων μονάδων… Δεν θεωρώ ότι θα έχουμε φθάσει σε αυτή πριν τις αρχές του 2023», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ προανήγγειλε την περασμένη Πέμπτη ότι θα αυξήσει τα βασικά επιτόκιά της κατά 25 μ.β. τον Ιούλιο και μία μεγαλύτερη αύξηση τον Σεπτέμβριο, αν δεν έχουν βελτιωθεί οι προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Στο 8,1% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Σε άλλη συνέντευξη που έδωσε την Τρίτη στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Κνοτ είχε σημειώσει ότι οι επιλογές για τον Σεπτέμβριο δεν περιορίζονται στις 50 μ.β.

Στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat επιβεβαίωσαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Μάιο στο επίπεδο – ρεκόρ του 8,1%, σε επίπεδο υπερτετραπλάσιο από τον στόχο 2% της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ έχει αναφέρει ότι σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια στο λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο, το οποίο θεωρητικά ούτε ενισχύει ούτε επιβραδύνει την οικονομία.

Το ουδέτερο επιτόκιο είναι θεωρητικός δείκτης, αλλά για τους περισσότερους αξιωματούχους της ΕΚΤ κινείται μεταξύ 1% και 2%.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ