Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΝΤ: Στο 3,5% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022, στο 6,1% ο πληθωρισμός

ΔΝΤ
Πηγή: APImages

Στο 3,5% «βλέπει» την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022 το ΔΝΤ, παρά τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ αναμένει ότι η ενεργειακή κρίση θα ανεβάσει τον πληθωρισμό στο 6,1%.

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει στο 2,6% το 2023, με τον πληθωρισμό να πέφτει στο 1,2%. Επίσης, το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι κίνδυνοι για το χρέος φαίνονται διαχειρίσιμοι, ωστόσο η τρέχουσα επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να λάβει τέλος και να αντικατασταθεί από στοχευμένα μέτρα στήριξης

Στην ίδια έκθεση το Ταμείο συστήνει να μην αυξηθούν οι συντάξεις και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ για τις ελληνικές τράπεζες εκτιμά ότι σημειώθηκε εντυπωσιακή πρόοδος.

«Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε δυναμικά από τη σοβαρή ύφεση που προκλήθηκε λόγω της COVID-19, με την παραγωγή να επανέρχεται στα προπανδημικά επίπεδα το 2021», αναφέρει στην έκθεσή του το ΔΝΤ, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «η Ελλάδα αποπλήρωσε, νωρίτερα, το ΔΝΤ τον Απρίλιο».

Το ΔΝΤ χαιρετίζει την ισχυρότερη από το αναμενόμενο οικονομική ανάκαμψη το 2021, η οποία υποστηρίχθηκε από την ισχυρή πολιτική απάντηση των ελληνικών Αρχών στην κρίση της COVID-19, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει το Ταμείο, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει διευκολυντική, αλλά καλά στοχευμένη το 2022, προτού επιστρέψει σε μια σταδιακή και φιλική προς την ανάπτυξη ενοποίηση με διατηρημένα πρωτογενή πλεονάσματα στη συνέχεια. Συστήνει, δε, να αντικατασταθούν οι επιδοτήσεις για τις υψηλές τιμές ενέργειας με στοχευμένη στήριξη προς ευάλωτες ομάδες. 

Οι τράπεζες

Όσον αφορά στις τράπεζες, το ΔΝΤ αναφέρεται στην ταχεία μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και στη δέσμευση των ελληνικών τραπεζών να αντιμετωπίσουν τις υπόλοιπες προκλήσεις για την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας. 

Το Ταμείο αναφέρει, επίσης, ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ευκαιρία για την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών επιτευγμάτων, την αντιμετώπιση των υπολειπόμενων διαρθρωτικών προβλημάτων -μεταξύ άλλων στην αγορά εργασίας-, την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας, την αναβάθμιση της αγοράς εργασίας και την πράσινη μετάβαση.
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ