Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μύκονος ή Σαντορίνη: Σε ποιο κοσμοπολίτικο νησί συμφέρει η αγορά εξοχικής κατοικίας

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Πηγή: Pixabay

Μύκονος Vs Σαντορίνη: Τα δύο κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων ξεχωρίζουν και φέτος για το ύψος των τιμών πώλησης εξοχικών κατοικιών

Πάνω από 5.700 ευρώ το τετραγωνικό είναι το κόστος για απλή κατοικία στο νησί των Ανέμων, ενώ για βίλες οι τιμές εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη. Πολύ πιο χαμηλές είναι οι τιμές στη Σαντορίνη, έναν από τους διασημότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς, για τον ηλιοβασίλεμα της. Στη Θήρα η μέση τιμή πώλησης απλής κατοικίας είναι στα  3.382 ευρώ/τ.μ .σύμφωνα με το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos.

Χαρακτηριστικά, το 2021 η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών στη Μύκονο είχε διαμορφωθεί στα 5.364 ευρώ/τ.μ., ενώ στη Σαντορίνη αντίστοιχα στα 3.382 ευρώ/τ.μ.

Οσον αφορά το είδος των ακινήτων προς πώληση, ο Spitogatos αναφέρει ότι στη Μύκονο, οι περισσότερες αγγελίες από το 2018 έως το 2021 αφορούσαν βίλες, με το αντίστοιχο ποσοστό στη Σαντορίνη να είναι χαμηλότερο. Ειδικότερα, το μερίδιο προσφοράς βιλών προς πώληση στη Μύκονο ήταν 29%, κάτι που σημαίνει προς ένα στα τρία ακίνητα προς πώληση ήταν πολυτελής κατοικία, ενώ πολύ χαμηλότερο ήταν το ποσοστό στη Σαντορίνη, μόλις 8%. Σημειώνεται ότι η βίλα αποτελεί το είδος κατοικίας με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή· το 2021 η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης βίλας στη Μύκονο είχε διαμορφωθεί στα 6.538 ευρώ/τ.μ. και στη Σαντορίνη στα 6.081 ευρώ/τ.μ. Ο συγκεκριμένος παράγοντας φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την παραπάνω διαφορά στις τιμές, μεταξύ Μυκόνου και Σαντορίνης. 

Εξαιρώντας τις βίλες, που αποτελούν τον τύπο κατοικίας με την υψηλότερη τιμή - η μέση ζητούμενη τιμή για το ίδιο έτος για τους υπόλοιπους τύπους κατοικίας είχε διαμορφωθεί στα 5.000 ευρώ/τ.μ. για τη Μύκονο και στα 3.172 ευρώ/τ.μ. για τη Σαντορίνη, με την πρώτη να κινείται και πάλι σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, με μικρότερη ωστόσο διαφορά.


Δημοφιλή νησιά σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος

Εξετάζοντας μερικά από τα πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο Πέλαγος, παρατηρείται πως η εξέλιξη της μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης έχει διαμορφώσει νέες δυναμικές στον χάρτη (2021) σε σχέση με τα προηγούμενα έτη (2018-2020). Ειδικότερα:

Πάρος & Νάξος: Το 2021 η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας κινήθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα (Πάρος: 2.895 €/τ.μ., Νάξος: 2.698 €/τ.μ.) σε σχέση με προηγούμενα έτη (2018, 2019). Η σταδιακή άνοδος των τιμών σε Πάρο και Νάξο δε φαίνεται να επηρεάστηκε το διάστημα 2020-2021, κατά το οποίο η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας αυξήθηκε 14,3% (Πάρος) και 13,0% (Νάξος) αντίστοιχα.

Ρόδος: Για το κοινό που ενδιαφέρεται να επενδύσει στην αγορά κατοικίας, η Ρόδος αποτελεί διαχρονικά (2018-2021) την οικονομικότερη περιοχή σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά του Νοτίου Αιγαίου που εξετάσθηκαν (Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Μύκονος). Σημειώνεται ότι η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας στη Ρόδο το 2021 ήταν 1.400 €/τ.μ.

Κέρκυρα & Ζάκυνθος: Όσον αφορά το Ιόνιο Πέλαγος, η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα ως προς τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών, συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιπτώσεις που εξετάσθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί η ανοδική πορεία της μέσης τιμής πώλησης κατοικίας στην Ζάκυνθο, με μεταβολή +6,3% το 2021 σε σχέση με το 2020, εν καιρώ πανδημίας.

Η περίπτωση της Κρήτης

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, από τις περιπτώσεις που εξετάσθηκαν διαπιστώνεται ότι η υψηλότερη ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών εντοπίζεται σε νησιά των Κυκλάδων όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Πάρος. Στον χάρτη των μεταβολών το διάστημα 2020-2021, ξεχωρίζουν η Νάξος, η Πάρος, η Ρόδος και η Ζάκυνθος με αύξηση της μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικίας κατά 13%, 14.3%, 8,4% και 6,3% αντίστοιχα.

Η Κρήτη αποτελεί διαχρονικά μία ξεχωριστή περίπτωση, δεδομένης της έκτασης καθώς και της δημοφιλίας της σε επίπεδο τουρισμού. Όσον αφορά τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας -ανά έτος, από το 2018 έως και το 2021- υψηλότερη τιμή εντοπίζεται στις περιφέρειες Χανίων και Λασιθίου.

Η πανδημία δε φαίνεται να ανέκοψε την ανοδική πορεία των τιμών στην Περιφέρεια Ηρακλείου με αύξηση της μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικίας κατά 2,6% και στην Περιφέρεια Χανίων με αύξηση κατά 3,9% αντίστοιχα.

Από την άλλη, το 2019 και μετά καταγράφεται σταδιακή πτώση της μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικίας στην Περιφέρεια Λασιθίου με μεταβολή -2,2% το διάστημα 2019-2020 και -2,4% το διάστημα 2020-2021.

Η ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας στην Περιφέρεια Ρεθύμνου ακολουθεί ανοδική πορεία, η οποία δεδομένης της μεταβολής 2018-2019 και 2019-2020, δείχνει να ανακόπηκε το διάστημα 2020-2021.

Πώς διαμορφώνεται η τάση τιμών των κατοικιών προς πώληση το 2022

Το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, η Μύκονος αναδεικνύεται στην τουριστική περιοχή με τις υψηλότερες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικίας στα 5.714 €/τ.μ.. Ακολουθεί η Σαντορίνη με μέση ζητούμενη τιμή 3.333 €/τ.μ. αντίστοιχα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στην Πάρο, που το 2021 ήταν στα ίδια επίπεδα με εκείνη της Νάξου (Πάρος: 2.895 €/τ.μ., Νάξος: 2.698 €/τ.μ.), δείχνει υψηλότερη -τουλάχιστον τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2022- πλησιάζοντας τη μέση τιμή πώλησης κατοικίας στη Σαντορινη.

Όσον αφορά στην Κρήτη, και το πρώτο τετράμηνο του 2022 οι περιφέρειες Χανίων και Λασιθίου τοποθετούνται υψηλότερα ως προς τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών, ενώ η Περιφέρεια Ηρακλείου αναδεικνύεται οικονομικότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες τρεις περιφέρειες της μεγαλονήσου.

“Τα δεδομένα τουριστικών εισροών για τη φετινή σεζόν είναι, όπως αναμενόταν, ιδιαίτερα αυξητικά, κάτι που συνοδεύεται συνήθως από αύξηση της διεθνούς ζήτησης, άρα και των τιμών στο real estate”, δήλωσε ο Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos, και πρόσθεσε: “Η αυξημένη ζήτηση, εγχώρια και διεθνής, είναι κάτι που παρατηρούμε στις ιστοσελίδες του δικτύου μας καθόλη τη διάρκεια του 2022 και μάλιστα είναι αρκετά έντονη στις τουριστικές περιοχές. Σε κάποιες περιπτώσεις τα αιτήματα ενδιαφέροντος για αγορές κατοικιών είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με προηγούμενα έτη.”

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ