Νέα
  • ΓΔ: 893.23 +1.62%
  • Τζίρος: 79,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Berenberg: Βασικό σενάριο η ύφεση στην Ευρωζώνη μετά τη μείωση των ροών φυσικού αερίου

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Η μεγάλη μείωση των ροών ρωσικού αερίου στην Ευρώπη φέρνει πιο κοντά στην υλοποίηση το σενάριο της ύφεσης στην οικονομία της.

Το σενάριο της ύφεσης υπήρχε, ως εναλλακτικό στο βασικό, στις προβλέψεις διεθνών οργανισμών και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εφόσον θα υπήρχε πλήρης διακοπής των προμηθειών αερίου από τη Ρωσία.

Μετά τη μείωση των ροών στη Γερμανία κατά 60% και την πλήρη ή μερική περικοπή των προμηθειών σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, το σενάριο αυτό τείνει να γίνει πλέον το βασικό, καθώς μάλιστα είναι διάχυτος ο φόβος στην Ευρώπη ότι η Μόσχα μπορεί να κλείσει πλήρως τις στρόφιγγες.

Αναλυτές της τράπεζας Berenberg θεωρούν πλέον - μετά τις πρόσφατες μειώσεις των ροών αερίου - ως βασικό τους σενάριο την ύφεση. «Με την οικονομία της Ευρωζώνης να πλήττεται σφοδρότερα από των ΗΠΑ από το σοκ των ενεργειακών τιμών, προβλέπουμε ότι θα εισέλθει σε ύφεση πριν την αμερικανική», ανέφεραν οι αναλυτές σε χθεσινό σημείωμά τους.

Πίεση στους ηγέτες της ΕΕ

Η ανεξέλεγκτη ενεργειακή κρίση ασκεί μεγάλη πίεση στους ηγέτες της ΕΕ να ασχοληθούν με το θέμα, αν και έως τώρα απέφευγαν να μιλήσουν για το ενδεχόμενο της ύφεσης ή μίας νέας οικονομικής κρίσης.

Μιλώντας σήμερα στο CNBC, η Σουηδή πρωθυπουργός, Μαγκνταλένα Αντερσον, δήλωσε ότι είναι έτοιμη για μία νέα σύνοδο κορυφής για την οικονομία τον Ιούλιο, την οποία ζήτησε ο Μάριο Ντράγκι, εφόσον η ΕΕ θα είναι σε θέση να ανακοινώσει για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Είμαστε ασφαλώς σε μία δύσκολη οικονομική κατάσταση με τον πληθωρισμό και τις ελλείψεις φυσικού αερίου και ρεύματος», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα. «Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι και ανησυχούμε ότι θα αντιμετωπίσουμε έναν δύσκολο και με υψηλό κόστος χειμώνα από ενεργειακή άποψη».

Ανησυχία για πλήρη διακοπή των ροών 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν όλο και περισσότερο για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των προμηθειών αερίου.

«Η Ρωσία μειώνει την προσφορά αερίου λίγο – λίγο – σε κάποιες χώρες κατά σχεδόν 100%, σε άλλες κατά 10 – 15%», δήλωσε σήμερα ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. «Δεν θεωρώ ότι (οι Ρώσοι) θα κόψουν το αέριο σε μία νύχτα, ιδιαίτερα καθώς οδεύουμε στο καλοκαίρι και κατά τη διάρκειά του το αέριο δεν είναι στρατηγικό όπλο. Ο χειμώνας, όμως, θα μπορούσε να είναι δύσκολος και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπέτελ, αν ανησυχεί ότι η Ρωσία μπορεί να σταματήσει πλήρως τις προμήθειες αερίου, απάντησε: «Εχω πλήρη συνείδηση ότι μπορούν. Είναι δική τους απόφαση. Μπορούν να κλείσουν (τη στρόφιγγα) ή να την ανοίξουν».

Με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ