Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Λαγκάρντ: Με όρους για τη δημοσιονομική πολιτική οι νέες αγορές ομολόγων

ΔΝΤ-Κριστίν Λαγκάρντ
Πηγή: APImages

To νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα περιορίσει τα spreads των ομολόγων των πιο ευάλωτων χωρών της Ευρωζώνης αλλά θα διατηρήσει παράλληλα την πίεση στις κυβερνήσεις τους να προσαρμόσουν τους προϋπολογισμούς τους, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Καθώς πλησιάζει η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, οι αποδόσεις των ομολόγων της Ιταλίας και άλλων χωρών της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος εκτινάχθηκαν και τα spreads, δηλαδή η επιπλέον απόδοσή τους σε σχέση με αυτή των γερμανικών ομολόγων, διευρύνθηκε.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε την ΕΚΤ να επιταχύνει την ετοιμασία του σχεδίου της για ένα νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων, το οποίο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.  

Η δήλωση της Λαγκάρντ υποδηλώνει ότι το νέο πλαίσιο είναι πιθανόν να συνοδεύεται από κάποιους όρους για τις χώρες που θα ωφελούνται από αυτό, όπως είχαν αναφέρει στο Reuters πηγές νωρίτερα τον Ιούνιο.

«Το νέο μέσο θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό και παράλληλα να είναι αναλογικό και να περιλαμβάνει επαρκείς ασφαλιστικές δικλείδες για τη διατήρηση της κίνησης των χωρών – μελών στην κατεύθυνση μίας υγιούς δημοσιονομικής πολιτικής», τόνισε η Λαγκάρντ σε ομιλία της στο ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Η ΕΚΤ θα αντλεί ρευστότητα από τις τράπεζες

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, οι όροι αυτοί θα είναι σχετικά ήπιοι, όπως η συμμόρφωση με τις οικονομικές συστάσεις της Κομισιόν, τις οποίες οι χώρες της ΕΕ πρέπει ούτως ή άλλως να τηρούν για να διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα αντλήσει ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα για να αντισταθμίσει αυτή που θα δημιουργηθεί με τις νέες αγορές ομολόγων, ώστε να μην αυξηθεί η συνολική ρευστότητα.

Σταδιακά οι αυξήσεις επιτοκίων

Η Λαγκάρντ υπαινίχθηκε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα γίνονται σε μικρές δόσεις, «αλλά με την επιλογή μίας αποφασιστικής δράσης», αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο και μεγαλύτερων αυξήσεων.  

«Αυτό σημαίνει σταδιακές κινήσεις αν υπάρχει αβεβαιότητα για τις προοπτικές, αλλά με την επιλογή της αποφασιστικής δράσης σε κάθε επιδείνωση του μεσοπρόθεσμου πληθωρισμού, ιδιαίτερα αν υπάρχουν ενδείξεις μεταβολής των πληθωριστικών προσδοκιών», είπε η Λαγκάρντ.

Η ΕΚΤ έχει προαναγγείλει ότι θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης στις 21 Ιουλίου, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μίας μεγαλύτερης αύξησης τον Σεπτέμβριο, εφόσον οι προοπτικές για τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό δεν υποχωρήσουν προς το 2% που είναι ο στόχος.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ