Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Kazaks (ΕΚΤ): Εύλογη μία μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο αν ανέβει ο πληθωρισμός

Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Πηγή: Assiociated Press

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να εξετάσει μία μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, αν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο υψηλός πληθωρισμός τροφοδοτεί τις προσδοκίες, σύμφωνα με τον Λετονό κεντρικό τραπεζίτη και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Martins Kazaks.

«Αν δούμε ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, ότι ο πληθωρισμός είναι υψηλός και είναι αρνητικές οι ενδείξεις αναφορικά με τις πληθωριστικές προσδοκίες, κατά την άποψή μου μία μεγαλύτερη αύξηση (επιτοκίων) θα ήταν μία λογική επιλογή», δήλωσε ο Kazaks στην τηλεόραση του Bloomberg στη Σίντρα της Πορτογαλίας, όπου πραγματοποιείται το ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ πρέπει να παρακολουθεί «τι γίνεται στην αγορά εργασίας, τι συμβαίνει με την εμπέδωση των προσδοκιών – αν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό κινούνται ανοδικά», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Στοιχήματα για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων 

Οι αγορές χρήματος ενίσχυσαν τα στοιχήματα για πιο σφιχτή νομισματική πολιτική μετά τις δηλώσεις του Kazaks, προβλέποντας ότι η αύξηση των επιτοκίων θα φθάσει φέτος τις 163 μονάδες βάσης από 158 μ.β. που προέβλεπε χθες.

Ο κεντρικός τραπεζίτης χαρακτήρισε σοβαρό τον κίνδυνο ύφεσης καθώς η εκτίναξη των τιμών διαβρώνει την κατανάλωση. Ακόμη και σε μία τέτοια περίπτωση, είπε, πιστεύει ότι τα επιτόκια μπορούν να αυξηθούν «αρκετά γρήγορα».

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουνίου στην Ευρωζώνη θα ανακοινωθούν την Παρασκευή και αναμένεται να δείξουν ότι αυξήθηκε σε νέο επίπεδο – ρεκόρ.

Με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ