Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καύσιμα: Μείωση της φορολογίας στην ΕΕ ζητά ο Μάνφρεντ Βέμπερ

Tην προσωρινή μείωση της φορολογίας στα καύσιμα στην ΕΕ ζητά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - του μεγαλύτερου κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Μάνφρεντ Βέμπερ, από την Κομισιόν, ώστε να ελαφρυνθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες και να μπορέσουν να καλύψουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους, ενισχύοντας παράλληλα τον τουριστικό τομέα.

Ο Βέμπερ σημειώνει ότι για να περιοριστεί ο αντίκτυπος στους καταναλωτές από την εκτίναξη της τιμής της βενζίνης και του ντίζελ, η Κομισιόν πρέπει να επιταχύνει την εξέταση των αιτημάτων από τις εθνικές κυβερνήσεις για φορολογικές μειώσεις και απαλλαγές και να προτείνει νέα εργαλεία.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο αυτή την αδράνεια, ιδιαίτερα υπό το φως των πρόσφατων προτάσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού», γράφει ο Βέμπερ στην επιστολή του προς τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι.

Το παράδειγμα των ΗΠΑ

«Για τον λόγο αυτό, η ΕΕ πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και να δώσει κάποια άμεση ανακούφιση στους Ευρωπαίους πολίτες με μία αντίστοιχη «προσωρινή μείωση των φόρων στα καύσιμα» στο πλαίσιο του υφιστάμενου φορολογικού πλαισίου της ΕΕ», προσθέτει.

Ο Μπάιντεν κάλεσε την περασμένη εβδομάδα το Κογκρέσο να εγκρίνει μία τρίμηνη αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου στη βενζίνη, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τις υψηλές τιμές της και την περιορισμένη προσφορά στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αν η πρόταση αυτή εγκριθεί, θα αρθεί έως τον Σεπτέμβριο ο φόρος των 18,4 σεντς ανά γαλόνι βενζίνης, ο οποίος επιβάλλεται σε εθνικό επίπεδο, καθώς και ο φόρος 24 σεντς στο γαλόνι ντίζελ.

Η μέση τιμή αερίου στις ΗΠΑ ανέρχεται σήμερα στα 4,86 δολάρια το γαλόνι, λίγο χαμηλότερα από το επίπεδο – ρεκόρ του προηγούμενου μήνα. Στην Ευρώπη, η μέση τιμή της βενζίνης τη Δευτέρα ήταν 2,02 ευρώ και του ντίζελ 2,04 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει η Κομισιόν.

Δυνατότητα διακοπών για τους πολίτες

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πιο ευάλωτοι πολίτες, ιδιαίτερα οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, θα μπορούν να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές… Επιπλέον, πρέπει να διευκολύνουμε τον τουριστικό τομέα, ιδιαίτερα στις χώρες – μέλη, οι οποίες είναι πολύ εξαρτημένες από τον τουρισμό, ώστε τελικά να ωφεληθούν από μία ανέφελη τουριστική περίοδο», γράφει ο επικεφαλής του ΕΛΚ.

Σημειώνεται ότι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα συζητήθηκε το θέμα των τιμών – ρεκόρ της ενέργειας που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, αλλά δεν προχώρησαν στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό τους.

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ