Νέα
 • ΓΔ: 1275.5 +0.16%
 • Τζίρος: 38,71 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σε τροχιά υλοποίησης το μεγάλο αρδευτικό έργο στη φλώρινα - Ο νικητής του διαγωνισμού

Φωτογραφία αρχείου

Η ΕΤΕΘ είναι η μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού για το σημαντικό έργο για την α' φάση των αρδευτικών δικτύων του Φράγματος Τριανταφυλλιάς στη Φλώρινα.

Με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τίθεται οριστικά ως η προσωρινή ανάδοχος του έργου με ποσοστό έκπτωσης 41,84%

Ποιοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό

Συνολικά 11 σχήματα κατέθεσαν προσφορές και ήταν με την εξής σειρά:

 • ΕΤΕΘ 41,84%
 • ΕΚΤΕΡ 41,03%
 • ΕΝΙΠΕΑΣ 38,07%
 • ΑΚΤΩΡ 37,71%
 • ΙΝΤΡΑΚΑΤ 36,53%
 • ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΤΥΡΝΑΒΟΥ 35,6%
 • ΘΕΜΕΛΗ 34,05%
 • ΚΟΚΚΙΝΟΣ 33,77%
 • ΞΑΝΘΑΚΗΣ 23,36%
 • ΕΡΕΤΒΟ 22,74%
 • ΙΝΤΕΡΚΑΤ 22,40%

Στις 11 Φεβρουαρίου εγκρίθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού υπέρ της ανωτέρω εταιρείας. Στη διαδικασία δεν κατατέθηκε κάποια προσφυγή. Με το από 6 Απριλίου πρακτικό δικαιολογητικών κατακύρωσης σύμβασης ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των δικαιολογητικών. Τέλος, με απόφαση του υπουργού ΥΠΟΜΕ, Κώστα Καραμανλή, κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός στην ΕΤΕΘ.

Πλέον τα επόμενα βήματα είναι η αποστολή της σύμβασης για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, η παρουσίαση στη Βουλή και η υπογραφή της σύμβασης. Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο είχε αναλάβει και την κατασκευή του φράγματος, το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από περίπου 6 χρόνια.

Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του υποέργου του θέματος ανέρχεται σε 41.500.000 € (με ΦΠΑ) και θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Ε.Π. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.  H διάρκεια των έργων εκτιμήθηκε σε 36 μήνες.

Η δημοπράτηση και η υλοποίηση του έργου του θέματος είναι απολύτως αναγκαία και επείγουσα, δεδομένου ότι με το υπόψη έργο θα αρδευτεί από το Φράγμα Τριανταφυλλιάς γεωργική έκταση 18 χιλιάδων στρεμμάτων, η οποία εκτείνεται στο νότιο τμήμα της πεδιάδας Φλώρινας. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2021 και στις 9 του ίδιου μήνα έγινε η αποσφράγιση των προσφορών.

Το έργο έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. Η κατασκευή των αρδευτικών δικτύων θα δώσει λύση στο τεράστιο αρδευτικό πρόβλημα της Φλώρινας. Συγκεκριμένα, ξεκινάει το πρόγραμμα «Κατασκευή αρδευτικών δικτύων Τριανταφυλλιάς» της πράξης «Αρδευτικά δίκτυα Τριανταφυλλιάς Α' Φάση», με το οποίο αρδεύεται γεωργική έκταση 18 χιλιάδων στρεμμάτων, που αποτελεί τμήμα του έργου «Αρδευτικά δίκτυα Πεδιάδας Φλώρινας» συνολικής εκτάσεως 54 χιλιάδων στρεμμάτων.

Τι θα κατασκευαστεί

Στην παρούσα εργολαβία (α' φάση) προβλέπεται να κατασκευασθούν:

 • Τα έργα προσαγωγής του νερού που αποτελούνται από αγωγό σύνδεσης με το έργο υδροληψίας του φράγματος Τριανταφυλλιάς και αγωγούς μεταφοράς συνολικού μήκους 2.050 μ. στους οποίους παρεμβάλλονται δύο πιεζοθραυστικά φρέατα.
 • Τα απαραίτητα δίκτυα (αρδευτικά Ζώνης και αποχετευτικά-αποστραγγιστικά) για την εξυπηρέτηση 18.000 στρ. περίπου μικτής έκτασης των αγροκτημάτων εντός της αρδευτικής περιμέτρου, στα οποία υπάρχει εγκεκριμένος εκούσιος αναδασμός. Αυτά είναι της Υδρούσας, του Τροπαιούχου, του Μεσονησίου, του Τριποτάμου, της Παλαίστρας και τμήματος 1.000 στρ. περίπου των Λεπτοκαρυών.
 • Η διασύνδεση του κεντρικού δικτύου με τον υφιστάμενο αγωγό μεταφοράς από το φράγμα Κολχικής, ώστε να τροφοδοτούνται τα υφιστάμενα αρδευτικά δίκτυα.
 • Η διάνοιξη νέων, ή βελτίωση υπαρχόντων έργων αγροτικής οδοποιίας στις προβλεπόμενες κοινόχρηστες ζώνες των αναδασμών, παράλληλα στους κατασκευαζόμενους αγωγούς μεταφοράς και θα κατασκευαστούν τμήματα των ασφαλτόδρομων προσπέλασης στις τρεις νέες γέφυρες, οι οποίες επίσης περιλαμβάνονται στο παρόν έργο.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο εκτέλεσης της προτεινόμενης πράξης περιλαμβάνεται η εγκατάσταση μετρητών παροχής σε κατάλληλα σημεία και υδρομετρητών στα υδροστόμια σε συνδυασμό με σύστημα καρτών χρέωσης και Κέντρου Ελέγχου αυτών, καθώς και το σύνολο των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων .

Η ανακοίνωση για την ημερομηνία δημοπράτησης του έργου αναμένεται εντός των επομένων ημερών.

Προϊσταμένη Αρχή της ως άνω σύμβασης έργου είναι η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών & Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ19) της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών Λιμενικών Κτηριακών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (Γ.Γ.Υ.) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και Διευθύνουσα Υπηρεσία η Ειδική Υπηρεσία Μακεδονίας Ηπείρου και Θράκης (ΕΥΔΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΗΠΕΙΡΟΥ & ΘΡΑΚΗΣ) της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (Γ.Γ.Υ.), του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ