Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα επιτόκια απογείωσαν τις επενδυτικές προτάσεις - Προεγκρίσεις για 2,5 δισ.

Yπό την απειλή της αύξησης του κόστους δανεισμού, λόγω της επικείμενης ανόδου επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι επιχειρήσεις επιτάχυναν την κατάθεση επενδυτικών προτάσεων με δανειοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΟΙΚ έχουν κατατεθεί πάνω από 750 επενδυτικές προτάσεις και έχουν προεγκριθεί δάνεια συνολικής αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είχε απευθύνει έκκληση στις επιχειρήσεις για να αξιοποιήσουν όσο το γρηγορότερο δυνατόν τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, και είχε ειδοποιήσει τις εμπορικές τράπεζες ότι αν δεν καταφέρουν να διαθέσουν την πρώτη δόση ύψους 1,6 δισ. από τα δάνεια του Ταμείου άμεσα, το επιτόκιο που είναι σήμερα στο 0,35% (λόγω των αρνητικών επιτοκίων του ευρώ) θα αυξηθεί.

Για παράδειγμα, η Γερμανία που δανειζόταν με -0,40% σήμερα είναι στο 1,7% και η Γαλλία στο 2,2-2,3% στην παρούσα φάση. Παράλληλα βέβαια θα αυξηθεί και ο δανεισμός από τις εμπορικές τράπεζες, οι οποίες αξιολογούν τις επενδυτικές προτάσεις και θα εμφανίζονται ως δεύτερος χρηματοδότης για το 30% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού της κάθε επενδυτικής πρότασης.

Πώς μοιράζονται τα δάνεια

Το δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης χορηγείται με ευνοϊκό επιτόκιο της τάξης του 0,35% για το 50% του προϋπολογισμού της επένδυσης κατ’ ανώτατο όριο και το υπόλοιπο ποσό του δανείου θα χορηγείται με αμιγώς τραπεζικά κριτήρια.

Οι μέτοχοι των επιχειρήσεων θα πρέπει να εισφέρουν με τη μορφή της ίδιας συμμετοχής το 20% του προϋπολογισμού της επένδυσης, αλλά το 10% μπορεί να καλύπτεται με εισφορά σε είδος, ενώ το υπόλοιπο με μετρητά. Αν και δεν υπάρχει μέγιστο όριο για τα δάνεια του Ταμείου, ο βασικός περιορισμός που θα πρέπει να τηρηθεί αφορά το μέγιστο επιτρεπτό ποσό ενίσχυσης με βάση τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς.

Οι εγχώριες τράπεζες συγχρηματοδοτούν τα επενδυτικά σχέδια με πρόσθετους δικούς τους πόρους, επωμιζόμενες σε αυτή την περίπτωση τον πιστωτικό κίνδυνο.

Ενδεικτικά, εφόσον το μερίδιο συμμετοχής των εν λόγω τραπεζών στη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων υπερβεί το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό 30% της αξίας των επενδύσεων και ανέλθει κατά μέσο όρο σε 40% της αξίας αυτής (μερίδιο που αντιστοιχεί στους πόρους του Ταμείου: 40%, ιδιωτική συμμετοχή: 20%), οι νέες πιστώσεις οι οποίες θα δημιουργηθούν από τις ελληνικές τράπεζες μέχρι και το 2026 θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα 6,2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι την περίοδο 2022-26 ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανόδου της χρηματοδότησης από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα προς τις ΜΧΕ θα προσαυξηθεί μέχρι και κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην περίπτωση που ένα επενδυτικό σχέδιο είναι επιλέξιμο σε παραπάνω από έναν πυλώνες, οι ποσοστώσεις των πυλώνων αθροίζονται, το δε άθροισμα δεν μπορεί να υπερβεί το 50% του επιλέξιμου επενδυτικού κόστους.

Στην περίπτωση που ένα επενδυτικό σχέδιο δεν είναι επιλέξιμο στους πυλώνες πράσινης μετάβασης, ψηφιακού μετασχηματισμού, καινοτομίας-έρευνας και ανάπτυξης ή εξωστρέφειας, λόγω μη κάλυψης των ελάχιστων ποσοστών, είναι επιλέξιμο με αυτοτελή ποσόστωση δανείου ΤΑΑ στο 30% του επιλέξιμου επενδυτικού κόστους, εφόσον το άθροισμα των ελάχιστων ποσοστών των ανωτέρω πυλώνων ανέρχεται σε τουλάχιστον 30% του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου.

Αιτήσεις στην πλατφόρμα

Η πλατφόρμα αποτελεί την κεντρική πύλη εισόδου για τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα αξιολογηθούν για να λάβουν την ιδιαίτερα ευνοϊκή χρηματοδότηση, χάρη στους δανειακούς πόρους του «Ελλάδα 2.0». Είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, ώστε να παρέχει ταχύτητα και επαρκή ενημέρωση των επενδυτών -χωρίς άλλες παρεμβάσεις- και να δίνει δυνατότητα γρήγορων εκταμιεύσεων. Οι επενδύσεις του «Ελλάδα 2.0» επικεντρώνονται στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, δεδομένου ότι το 37% των δαπανών τους θα αφορούν στο κλίμα και το 20% στην προώθηση της ψηφιακής μετάβασης των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Το τελικό ύψος της χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου, από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπολογίζεται σύμφωνα με την ύπαρξη προϋπολογισμού επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών στους πέντε πυλώνες του δανειακού σκέλους του «Ελλάδα 2.0», καθώς και με την κάλυψη συγκεκριμένων κριτηρίων ανά πυλώνα

Υπενθυμίζεται πως, προς το παρόν, στο πρόγραμμα συμμετέχουν επτά εγχώριες τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Optima Bank, Παγκρήτια Τράπεζα και Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων) και δύο διεθνείς (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης).

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ