Νέα
  • ΓΔ: 798.11 -2.44%
  • Τζίρος: 58,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εurogroup: Μπρα ντε φερ για τους δημοσιονομικούς κανόνες στη σκιά της ενεργειακής κρίσης

Eurogroup | Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συστάσεις για δημοσιονομική πειθαρχία, στη σκια των αβεβαιοτήτων που προκαλεί η ενεργειακή κρίση αναμένεται να δώσει το σημερινό Eurogroup όπου θα συζητηθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες του 2023 ,αλλά και οι μακροοικονομικές εξελίξεις και οι αλλαγές πολιτικών στην ευρωζώνη, μέσα στο υφιστάμενο διεθνές πλαίσιο .

Mε την απειλή της ύφεσης να πλανάται πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να αναφερθούν οι μεγάλοι κίνδυνοι και τα ρίσκα που μπορεί να υπονομεύσουν την πορεία της ,κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα παροχής αερίου, η ζημιά θα είναι τεράστια για τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Για την Ελλάδα η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαιώνει πως η χώρα μας σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού αερίου θα αντιμετωπίσει τον μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη ,αλλά είναι βέβαιο ότι και σε αυτή την περίπτωση θα δημιουργηθούν αλλεπάλληλα προβλήματα.

Όπως θα καταστεί σαφές στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας και των αυξημένων κινδύνων που προκαλούνται, τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσαρμόσουν ανάλογα τις δημοσιονομικές τους πολιτικές και να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε οποιεσδήποτε μεταβαλλόμενες συνθήκες αλλά εντός των δημοσιονομικών δεσμεύσεων που έχουν.

Σημειώνεται πως τα κράτη με μεγάλο δημόσιο χρέος όπως η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν υποχρέωση να έχουν πιο «συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και να μειώσουν το χρέος μόλις το επιτρέψει η κατάσταση » γιατί «αυτό είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για την Κομισιόν είναι να συνεχισθεί η επιδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων με σημαντική επιβάρυνση του προϋπολογισμού, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας θα μείνει «παγωμένο» και το 2023, λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι χώρες μπορούν να κινούνται ανεξέλεγκτα. Τα όποια μέτρα ληφθούν θα πρέπει να είναι στοχευμένα και να μη διαταράσσουν τους στόχους που έχουν τεθεί.

Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ φέτος και επιστροφή σε πλεονάσματα περί το 1% του ΑΕΠ το 2023.

Νέο πακέτο μέτρων

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί το καλοκαίρι για ένα νέο πακέτο στήριξης για τα νοικοκυριά.

«Η κυβέρνηση, κάθε φορά που δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, τον αξιοποιεί πλήρως, προς όφελος της κοινωνίας, ιδίως της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων εκτίμησή μας είναι ότι το καλοκαίρι θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος και πάλι θα επιστραφεί στους πολίτες στο σύνολό του. 'Άλλωστε, ορισμένα από τα μέτρα που έχουμε λάβει, όπως η επιδότηση για τα καύσιμα με το Fuel Pass 2, έχουν χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Σεπτέμβριο» ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο Χρήστος Σταικούρας. Τον δρόμο για ένα νέο, ακόμα πιο ενισχυμένο “πακέτο” μέτρων στήριξης το φθινόπωρο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για το οποίο ήδη έχουν πιάσει μολύβι και χαρτί στο οικονομικό επιτελείο, ανοίγουν τα υπερέσοδα από τον τουρισμό αλλά και τα αυξημένα φορολογικά έσοδα.

Oι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δημοσιονομικό διάδρομο που διαμορφώνεται στο 1,5 δις ευρώ στην περίπτωση που τα έσοδα κυμανθούν στο 90% των εσόδων του 2019 και εκτοξεύονται στα 2 ,5 με 3 δις ευρώ εάν καλύψουν όλη την ψαλίδα.

Ωστόσο η τελική δημοσιονομική εξίσωση θα διαμορφωθεί ανάλογα με την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου ,καθώς επηρεάζει το κόστος χρηματοδότησης για έμμεσες κι άμεσες επιδοτήσεις στο ρεύμα. To οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να διατηρήσει εφεδρείες ,ώστε να ξεδιπλώσει ένα έξτρα δίχτυ ενισχύσεων στα νοικοκυριά, στην περίπτωση που υλοποιηθούν τα πλέον δυσμενή σενάρια .

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ