Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θρίλερ με το φυσικό αέριο: Παραμένουν ψηλά οι τιμές - Χαραμάδα ελπίδας από Καναδά

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν μετά την ανακοίνωση του Καναδά ότι θα επιστρέψει επιδιορθωμένο έναν αεριοστρόβιλο του Nord Stream 1, προκαλώντας κάποια αισιοδοξία ότι μπορεί να χαλαρώσει η ένταση με τη Ρωσία.

Τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου (TTF) μειώθηκαν σήμερα έως 12%, με την αγορά να ανοίγει στις 9 το πρωί στα 159 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σταδιακά, ωστόσο, η τιμή αυξήθηκε και στις 11.38 διαμορφωνόταν στα 171 ευρώ, με πτώση 2,2%% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Η κίνηση του Καναδά ανακουφίζει τη Γερμανία και γενικότερα την Ευρώπη, καθώς θα εκλείψει η δικαιολογία που επικαλέσθηκε η Ρωσία για τη μείωση των ροών μέσω του Nord Stream, η οποία ενέχει τον κίνδυνο να μη μπορέσει η ΕΕ να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της για την πλήρωση των αποθηκών αερίου πριν από τον χειμώνα και να προχωρήσει στην παροχή του με δελτίο.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο εξοπλισμός που θα βοηθούσε να αυξήσει τις εξαγωγές στην Ευρώπη. Η Gazprom λειτουργούσε τον αγωγό μόλις στο 40% της δυναμικότητάς του από τον Ιούνιο καθώς ο αεριοστρόβιλος είχε σταλεί στον Καναδά για συντήρηση και δεν είχε επιστραφεί λόγω των κυρώσεων της Δύσης κατά της Μόσχας.

Το Βερολίνο κάλεσε τον Καναδά να δώσει άδεια στη Siemens Canada να επιστρέψει τον επιδιορθωμένο αεριοστρόβιλο, ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα με την προμήθεια αερίου.

Πολλοί, πάντως, μεταξύ των οποίων Γερμανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι, θεωρούν ότι η Ρωσία έχει μειώσει τη ροή του αερίου για να αυξήσει τις τιμές στην Ευρώπη στο πλαίσιο μίας συνολικής στρατηγικής της. Το πραγματικό τεστ για το τι μέλλει γενέσθαι με το ρωσικό αέριο θα είναι την επόμενη εβδομάδα, όταν αναμένεται να ολοκληρωθούν οι 10ήμερες εργασίες συντήρησης του Nord Stream 1, με τη Γερμανία να έχει εκφράσει ανησυχίες για το αν θα ξαναρχίσει η ροή του ρωσικού αερίου.

H καναδική κυβέρνηση εξέδωσε μία «χρονικά πειρορισμένη και ανακλητέα» άδεια για την εξαίρεση το τμήμα αυτό του εξοπλισμού για τον Nord Stream 1 από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αναφέροντας την ανάγκη να βοηθήσει τη Γερμανία να αποφύγει μία ενεργειακή κρίση. 

Εφόσον η ροή του ρωσικού αερίου επανέλθει στα σημερινά επίπεδα μετά τη συντήρηση του αγωγού, τότε η ΕΕ θα μπορέσει να γεμίσει τις αποθήκες της κατά 87% και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του χειμώνα, σύμφωνα με την BloombergNEF. 

Γερμανία: Εφιαλτικό σενάριο

Ενόψει της επικείμενης απώλειας των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) προειδοποίησε για ένα «πολιτικό εφιαλτικό σενάριο».

Αυτό θα συνέβαινε εάν το κράτος έπρεπε να ελέγξει την κατανομή του φυσικού αερίου σε περίπτωση οξείας κρίσης, δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk το Σάββατο. Δεν έχει «ψευδαισθήσεις» για το τι θα συνέβαινε τότε, δήλωσε ο πράσινος πολιτικός. «Αυτό θα θέσει τη Γερμανία σε μια δοκιμασία που δεν είχαμε εδώ και πολύ καιρό», είπε.

Μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να αποτραπεί, για παράδειγμα, με την εξοικονόμηση και την αποθήκευση φυσικού αερίου, δήλωσε ο Habeck. Μια οξεία έλλειψη φυσικού αερίου θα επιβάρυνε την κοινωνική αλληλεγγύη «στα όρια και πιθανώς πέραν αυτών».

Ο υπουργός τόνισε ότι σε περίπτωση κρίσης, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά νομικά πρότυπα, η ιδιωτική κατανάλωση φυσικού αερίου και οι κρίσιμες υποδομές, όπως τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία, θα παρεμβαίνουν "ως έσχατη λύση".

Οι προσαρμογές των τιμών για τους καταναλωτές θα είναι «δύσκολες και για ορισμένους πολύ δύσκολες», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ . «Δεν θα το κρύψω αυτό: Πιστεύω ότι χωρίς περαιτέρω πολιτική στήριξη θα διαλυθούμε ή, ας πούμε, ο διαχωρισμός, ο κοινωνικός διαχωρισμός, θα προωθηθεί πολύ έντονα».

Περαιτέρω ελαφρύνσεις συζητούνται επί του παρόντος στο πλαίσιο «συντονισμένης δράσης» μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων.

«Όλα είναι δυνατά, όλα μπορούν να συμβούν», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Μπορεί να ρέει και πάλι περισσότερο αέριο, ακόμη περισσότερο από πριν. Αλλά μπορεί επίσης να είναι ότι δεν φτάνει τίποτα». Ο υπουργός συμβούλευσε: «Πρέπει ειλικρινά να προετοιμαζόμαστε πάντα για το χειρότερο και να εργαζόμαστε λίγο για το καλύτερο».

Γαλλία: Να προετοιμαστούμε για ολοκληρωτική διακοπή

Για το χειρότερο σενάριο προετοιμάζεται και η Γαλλία. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ κάλεσε σε προετοιμασία για «πλήρη περικοπή» της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, ως «την πιο πιθανή επιλογή» σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια οικονομικών συναντήσεων στην Εξ-αν-Προβάνς στη Νότια Γαλλία.

«Ας προετοιμαστούμε για την ολοκληρωτική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, που είναι σήμερα η πιο πιθανή επιλογή. Προϋποθέτει ότι θα επιταχύνουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

«Είμαστε εξαιρετικά ανεξάρτητοι, δεν μας αρέσει να εξαρτόμαστε από άλλους. Η πρώτη ανεξαρτησία πρέπει να είναι ενεργειακή», συνέχισε.

«Πρέπει να θέσουμε τους εαυτούς μας σε θέση μάχης τώρα για την οργάνωση, την ανακατεύθυνση, την εγκράτεια, τη μείωση της κατανάλωσης. Τώρα πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας.

Ανέφερε έτσι την επανεθνικοποίηση της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας EDF σε ποσοστό 100%, που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

Σύμφωνα με τον Λεμέρ, αυτή η «απόλυτη ενότητα διοίκησης» θα επιτρέψει «να ληφθούν ταχύτερες αποφάσεις για το στρατηγικό θέμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα στη Γαλλία».

Η ενεργειακή κρίση, είπε ο υπουργός, είναι «το σημαντικότερο θέμα των επόμενων μηνών» και πρέπει να προετοιμαστούμε για συνολική διακοπή της παροχής φυσικού αερίου.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ενεργειακή κρίση που μπορεί να έχει απολύτως σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή μας ζωή, στην απασχόληση, στη λειτουργία των εταιρειών μας, στη γαλλική βιομηχανία», υπογράμμισε.

Διευκρίνισε ότι δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εθνικοποίηση του EDF.

«Είχα μακροσκελείς συζητήσεις με την (επίτροπο Ανταγωνισμού) Μαργκρέτε Βεστάγκερ γι' αυτό το θέμα, και θα συνεχίσουμε τις πολύ μακρές συζητήσεις μας», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ