Νέα
  • ΓΔ: 1453.7 +0.47%
  • Τζίρος: 44,21 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλές εισπράξεις φόρων και πλαστικό χρήμα γεμίζουν τα κρατικά ταμεία για νέα μέτρα

Πηγή: Pixabay

Tαβάνι χτυπάει η εισπραξιμότητα των φόρων εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, με τους φορολογούμενους να σπεύδουν μαζικά να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με την εφορία, δίνοντας νέα ώθηση στα κρατικά έσοδα και φέρνοντας χαμόγελα αισιοδοξίας στην οδό Νίκης.

Πολύ καλή εικόνα προκύπτει και από την αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών, καθώς έχουν επιστραφεί ήδη πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ, με περισσότερους από 203.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες να καταβάλουν εφάπαξ το ποσό, κερδίζοντας έκπτωση 15%. Eξτρα έσοδα στον προϋπολογισμό φέρνουν και οι υψηλές ταχύτητες που καταγράφουν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών να προβλέπουν πρόσθετα έσοδα ύψους 200 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Πρόκειται για αποτελέσματα τα οποία δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, από τον οποίο το οικονομικό επιτελείο μπορεί να αντλήσει πόρους και κεφάλαια για να εφαρμόσει νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, παρά τις δυσκολίες που προκαλούνται από την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση. Αν και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να κλειδώσουν στις αρχές του φθινοπώρου, ενόψει και της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η κούρσα που κάνει ο τουρισμός και οι μαζικές πληρωμές φόρων, θα βοηθήσουν στο νέο πακέτο παροχών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.

Τι δείχνουν οι πληρωμές

Τα πιο επικαιροποιημένα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι ήδη ο μισός ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε φέτος έχει καταλήξει στα δημόσια ταμεία, ενώ έχει εισπραχθεί και το 50% του βεβαιωμένου έως τώρα φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που έχει προκύψει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Ειδικότερα:

- Φόρος Εισοδήματος: Σχεδόν το 50% του βεβαιωμένου έως τώρα φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έχει εισπράξει το κράτος. Από 2,258 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν, μέχρι στιγμής από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει 1,046 δισ. Όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα, από 2,1 δισ. φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων που έχει βεβαιωθεί, έχουν πληρωθεί ήδη τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

- ΕΝΦΙΑ: Από τα 2,269 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν φέτος στα κρατικά ταμεία έχει πληρωθεί ήδη 1,2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος έχει εισπράξει ήδη πάνω από τον μισό φόρο ακινήτων στην ουσία μετά την πληρωμή των τριών πρώτων δόσεων.

- Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης ή της εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής της επιστρεπτέας προκαταβολής που έληξε στις 29 Ιουλίου, 203.235 ΑΦΜ προχώρησαν σε ολική εξόφληση για να έχουν έκπτωση 15%. Εξ αυτών:

  • 156.000 κατέβαλαν ποσά έως 500 ευρώ
  • 52.000 ποσά 500-1.000 ευρώ ευρώ
  • 8 ποσά από 200.000 -300.000 ευρώ

Τρέχουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές διαρκώς αυξάνονται και εκτιμάται ότι φέτος θα σπάσουν νέο ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 60 δισ. ευρώ, από τα 53 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 και τα 44 δισ. ευρώ το 2019.

Μόνο τον Ιούνιο οι συναλλαγές ήταν αυξημένες κατά 36%, με την αξία τους κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους να ξεπερνάει ήδη τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα σταθεροποιούνται στην περιοχή του 30%-40%. Τον Ιανουάριο οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα διαμορφώθηκαν στο 17,6%,στο 30% τον Φεβρουάριο, 39% τον Μάρτιο, 32% τον Απρίλιο και 36,5% τον Μάιο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ