Νέα
  • ΓΔ: 907.06 -1.17%
  • Τζίρος: 40,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Οι δύο παράγοντες που θα κρίνουν την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Αύγουστο

Πηγή: Pixabay

Τον Ιούλιο ο πληθωρισμός μετά από 16 μήνες με συνεχή άνοδο παρουσίασε μικρή αποκλιμάκωση, δημιουργώντας προσδοκίες ότι η κατάσταση το επόμενο χρονικό διάστημα μπορεί να βελτιωθεί έστω και με χαμηλούς ρυθμούς.

Η ακρίβεια βέβαια είναι εδώ και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θα συνεχίζει να ταλαιπωρεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κάνοντας αφαίμαξη στο διαθέσιμο εισόδημα. Ωστόσο η πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου, αλλά και οι παρεμβάσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες ότι στην επόμενη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό, που θα αφορά τον μήνα Αύγουστο, η τιμή θα είναι σε μονοψήφια επίπεδα, κάτι που έχει να συμβεί αρκετό διάστημα.

Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός σε διψήφια επίπεδα είναι από τον περασμένο Απρίλιο που ήταν στο 10,2%.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και το γεγονός ότι η βάση σύγκρισης είναι υψηλότερη. Συγκεκριμένα πέρυσι τον Αύγουστο ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 1,9%.

Ολοταχώς κάτω από τα 2 ευρώ η βενζίνη 

Οι τιμές των καυσίμων παρουσιάζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα σημαντική αποκλιμάκωση και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μέσα στην εβδομάδα η μέση τιμή στην Επικράτεια, αν δεν υποχωρήσει κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο, τουλάχιστον θα τα προσεγγίσει.

Αντίθετα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, πιθανότατα από σήμερα η συντριπτική πλειονότητα των πρατηρίων θα πουλά την αμόλυβδη βενζίνη κάτω από τα 2 ευρώ. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η τιμή της βενζίνης απέχει λιγότερο από τα χαμηλά του 12μήνου, παρά από τα υψηλά.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι έχει χάσει σημαντικό μέρος από την ώρα που κατέγραψε το υψηλό του έτους – κοντά στα 2,5 ευρώ – από ότι όταν έγραψε τα χαμηλά κοντά στα 1,7 ευρώ το λίτρο.

Αν επιβεβαιωθεί η τάση αυτή μέσα στον Αύγουστο, τότε αυτό θα φανεί και στον πληθωρισμό που θα ανακοινωθεί στο πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου. Τον περασμένο μήνα, ένας από τους βασικούς λόγους που μειώθηκε ο πληθωρισμός ήταν και η τιμή των καυσίμων, που από τον Ιούνιο στον Ιούλιο είχε μείωση κοντά στο 6%.

Επίσης σημαντική θετική επίπτωση θα έχει και η αποκλιμάκωση της τιμής του ρεύματος, ως απόρροια της κυβερνητικής παρέμβασης. Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο η επίπτωση της τιμή του ρεύματος στον πληθωρισμό ήταν της τάξεως των 2,2 ποσοστιαίων μονάδων, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως ο πληθωρισμός μόνο αυτή την κίνηση θα μειωθεί περίπου μία ποσοστιαία μονάδα, αν όχι περισσότερο.

Όλα τα παραπάνω θα διαμορφώσουν μία ακόμη καλύτερη εικόνα για ένα μέγεθος που αναμφίβολα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Τέλος να σημειωθεί ότι σε καθαρά τεχνικό επίπεδα, για την ώρα τουλάχιστον, το μοναδικό προϊόν που πυροδοτεί τον πληθωρισμό είναι το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου … καλπάζει.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ