Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Εκτίναξη της τιμής λόγω της διακοπής λειτουργίας του Nord Stream

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν σήμερα το πρωί, όπως αναμενόταν μετά την επ’ αόριστο διακοπή λειτουργίας του Nord Stream από τη Ρωσία, ωθώντας την Ευρώπη βαθύτερα στην κρίση που μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία της και στη διανομή ενέργειας με δελτίο.

Οι προθεσμιακές τιμές για παράδοση αερίου τον Οκτώβριο (TTF) έκαναν άλμα έως 35% καθώς η Gazprom ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι δεν θα συνεχισθούν οι ροές μέσω του Nord Stream μετά από την τριήμερη συντήρησή τους.

Στις 10.11 (ώρα Ελλάδας), η τιμή του TTF διαμορφωνόταν στα 263 ευρώ η μεγαβατώρα με άνοδο 22,5% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Πλαφόν στην τιμή του αερίου και αναστολή λειτουργίας της αγοράς παραγώγων

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συζητήσουν στην έκτακτη σύνοδο της Παρασκευής ριζικά μέτρα για τη μείωση των τιμών του ρεύματος, μεταξύ άλλων την επιβολή πλαφόν στις τιμές του αερίου και την αναστολή λειτουργίας της διαπραγμάτευσης παραγώγων του ρεύματος.

Γεμίζουν οι αποθήκες αερίου

Η ΕΕ γεμίζει τις αποθήκες της φυσικού αερίου, σε μία προσπάθεια να προετοιμασθεί για την περικοπή των ρωσικών ροών και τα αποθέματά της, τα οποία είχαν φθάσει το 80% την προηγούμενη εβδομάδα, αρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση σε ένα διάστημα του χειμώνα.

Η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί όταν εξαντληθούν τα αποθέματα, προς το τέλος της περιόδου θέρμανσης, ή αν ο χειμώνας στην Ευρώπη είναι πολύ βαρύς.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ