Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα φυσικού αερίου: Στόχος η κάλυψη του 50% της αύξησης και η μείωση της κατανάλωσης

Πηγή: AP Photo

Οι τιμές του φυσικού αερίου και τα υψηλά τιμολόγια που θα κληθούν να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους, είναι το πρόβλημα που θα κληθεί να λύσει αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση.

Με τα νέα κεφάλαια που αναμένεται να συγκεντρωθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από τη φορολόγηση των πετρελαϊκών εταιρειών, αλλά και με τη συνεισφορά του προϋπολογισμού η κυβέρνηση στοχεύει να καλύψει τουλάχιστον το 50% της αύξησης και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στην εβδομάδα που έρχεται.

Εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για πενταπλάσιες τιμές στο φυσικό αέριο φέτος, αν η τιμή του TTF κινείται κοντά στα 200 ευρώ η μεγαβατώρα. Από 1000 ευρώ που ήταν το μέσο ετήσιο κόστος για το φυσικό αέριο αναμένεται να φτάσει τα 4-5.000 ευρώ.

Με το επίδομα για το φυσικό αέριο στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει το εύρος των αυξήσεων και να κάνει δυνατή την αποπληρωμή των λογαριασμών. Ταυτόχρονα, αναφέρουν πληροφορίες, τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν και κίνητρα εξοικονόμησης, ώστε να μειωθεί όσο γίνεται η κατανάλωση φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι από την πλευρά των εταιρειών προμήθειας φυσικού αερίου, εκφράζεται αγωνία για το αν θα μπορέσουν οι καταναλωτές να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς τους, τονίζοντας τον κίνδυνο να αυξηθούν τα ληξιπρόθεσμα αυξάνοντας το ρίσκο για την επιβίωση των εταιρειών.

Κίνητρα εξοικονόμησης και στο επίδομα θέρμανσης

Και μέσω του επιδόματος θέρμανσης επιχειρείται από την κυβέρνηση μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Όπως ήδη ανακοινώθηκε, για φέτος προβλέπεται αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης κατά 70%, με ταυτόχρονη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων και «μπόνους» για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος, πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου.

Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται για αγορές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλων καυσίμων θέρμανσης από τους δικαιούχους, καθώς και για αγορές καυσόξυλων ή πέλλετ από δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα σε ορεινές περιοχές με πληθυσμό μέχρι 3.500 κατοίκους.

Ομως, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, όποιος δικαιούχος δεν χρησιμοποιήσει φυσικό αέριο και αλλάξει τρόπο θέρμανσης θα λάβει διπλό επίδομα.

Το νέο και ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί φέτος θα στοχεύει στην ενίσχυση 1,3 εκατ. νοικοκυριών, κυρίως όσων διαμένουν σε «ψυχρές» περιοχές της χώρας και την χορήγηση του επιδόματος σε περισσότερους.

Πέρυσι το επίδομα θέρμανσης έλαβαν 827.575 δικαιούχοι, στους οποίους καταβλήθηκαν 166 εκατ. ευρώ περίπου (περίπου 2 εκατ. ευρώ έμειναν αδιάθετα) με τη μέση επιδότηση να ανέρχεται στα 200 ευρώ. Φέτος ο προϋπολογισμός αυξάνεται στα 300 εκατ ευρώ και το βασικό επίδομα θα είναι 350 ευρώ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ