Νέα
  • ΓΔ: 1027.78 +0.29%
  • Τζίρος: 32,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Η ζήτηση άνετων κατοικιών λόγω πανδημίας θα προστατεύσει τη στεγαστική αγορά

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

H στροφή των Ευρωπαίων σε πιο άνετες κατοικίες μετά την πανδημία του κορονοϊού, για να έχουν τη δυνατότητα τηλεργασίας, μπορεί να αντισταθμίσουν την πίεση στις τιμές τους λόγω της αύξησης των επιτοκίων για τα στεγαστικά δάνεια, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε ανάλυση στελεχών της ΕΚΤ, η οποία δημοσιεύεται στο οικονομικό δελτίο της, σημειώνεται ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν αυξηθεί σημαντικά στο πρώτο εξάμηνο του 2022, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τιμών και των επενδύσεων σε ακίνητα, ιδιαίτερα μετά από ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Πόσο επηρεάζουν τις τιμές οι αυξήσεις των κατοικιών 

Τα μοντέλα της ΕΚΤ δείχνουν ότι κάθε αύξηση των επιτοκίων κατά μία ποσοστιαία μονάδα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τιμών των κατοικιών κατά περίπου 9% και των επενδύσεων κατά 15% μετά από δύο χρόνια.

Σημειώνουν, ωστόσο, ότι επίπτωση αυτή μπορεί να περιορισθεί καθώς τα νοικοκυριά ενδιαφέρονται για πιο ευρύχωρα ακίνητα, από όπου θα μπορούν να κάνουν τηλεργασία.

Αναφέρουν, επίσης, ότι οι τιμές των μονοκατοικιών και των ακινήτων εκτός των πρωτευουσών της Ευρωζώνης αυξήθηκαν περισσότερο από τον μέσο όρο της αγοράς.

«Οι αλλαγές στις προτιμήσεις για τις κατοικίες λόγω της πανδημίας θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων και θα μπορούσαν να εξηγήσουν εν μέρει την αντοχή που έχει δείξει η στεγαστική αγορά της Ευρωζώνης», σύμφωνα με την ανάλυση.

Ο Ενρία ζητά από τις τράπεζες να κοιτάξουν τους κινδύνους από τα επιτόκια

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ πιέζει τις τράπεζες να εξετάσουν αναλυτικά την έκθεσή τους σε κλάδους έντασης ενέργειας καθώς ο αντίκτυπος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διαχέεται σε όλη την οικονομία.

Μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, είπε ότι η ΕΚΤ πιέζει τις τράπεζες να κοιτάξουν τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν από τις αυξήσεις των επιτοκίων, αν και αυτές αναμένεται να ωφεληθούν συνολικά από την πιο σφιχτή νομισματική πολιτική.

Η ΕΚΤ έστειλε πρόσφατα επιστολή στις τράπεζες, με την οποία ζητούσε από αυτές να αναλύσουν τον αντίκτυπο από μία διακοπή των ροών φυσικού αερίου στη δραστηριότητά τους, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι απαντήσεις των τραπεζών αναμένονταν στα μέσα Σεπτεμβρίου και θα ακολουθούσαν συζητήσεις έως το τέλος του μήνα.

Ο Ενρία επανέλαβε την έκκλησή του στις τράπεζες  να λάβουν υπόψη μία πιθανή «οξεία» οικονομική επιβράδυνση στις προβλέψεις που κάνουν σχετικά με την πορεία των κεφαλαίων τους.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ