Νέα

Ρωσικό πετρέλαιο: Στο 50% μειώθηκαν οι εισαγωγές της ΕΕ μέσω θαλάσσης

Δύο μήνες πριν από την επιβολή του εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, οι εισαγωγές από τις χώρες της Ευρώπης έχουν μειωθεί  σε λίγο πάνω από το 50% του επιπέδου πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει το Bloomberg, ειδικά οι χώρες στη βόρεια Ευρώπη έχουν μειώσει τις εισαγωγές τους κάτω από τα 300.000 βαρέλια την ημέρα, επίπεδο που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο αυτών που έκαναν πριν τον πόλεμο, περιορίζοντας τα έσοδα του Κρεμλίνου.

Μειώνονται οι αγορές και από τις χώρες της Ασίας

Αξιοσημείωτο είναι ότι φαίνεται να έχει σταματήσει και η εκτροπή των ροών ρωσικού αργού από την Ευρώπη στην Ασία, η οποία εξασφάλιζε υψηλά έσοδα στη Μόσχα έως πρόσφατα.

Οι ροές προς τους τρεις μεγάλους αγοραστές ρωσικού αργού - Κίνα, Ινδία και Τουρκία - που αρχικά είχαν σπεύσει για να καλύψουν το κενό όταν οι Ευρωπαίοι αγοραστές άρχισαν να αποφεύγουν τις εξαγωγές της Μόσχας - βρίσκονται σε πτώση από τα μέσα Αυγούστου.

Οι συνολικές ροές προς αυτές τις τρεις χώρες στις τέσσερις εβδομάδες έως τις 23 Σεπτεμβρίου μειώθηκαν κατά περίπου 460.000 βαρέλια την ημέρα από το υψηλό που είχε καταγραφεί πέντε εβδομάδες νωρίτερα.

Αν και ο όγκος του πετρελαίου στα δεξαμενόπλοια που δεν έχουν ακόμη φανεί οι τελικοί προορισμοί τους μπορεί να μειώσει αυτό το χάσμα, δεν θα το εξαλείψει εντελώς.

Μείωση των εξαγωγικών δασμών και των εσόδων

Αρνητικός παράγοντας για τα έσοδα του ρωσικού προϋπολογισμού είναι και η περαιτέρω μείωση των εξαγωγικών δασμών, οι οποίοι αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 15% τον Οκτώβριο.

Τα έσοδα του προϋπολογισμού ανά βαρέλι αναμένεται να μειωθούν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021, αντανακλώντας τόσο τις χαμηλότερες διεθνείς τιμές του αργού όσο και τη διεύρυνση της έκπτωσης για το ρωσικό αργού «Ουράλια» σε σχέση με το μπρεντ κατά την περίοδο από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Μέρισμα 7,4 δισ. δολαρίων από τη Rosneft

Τα χαμηλότερα έσοδα από εξαγωγικούς δασμούς θα αντισταθμιστούν εν μέρει από την καταβολή μερισμάτων. Ο πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft ανακοίνωσε τη διανομή στους μετόχους της κερδών ύψους 432 δις. ρουβλιών (7,4 δις. δολάαρίων) για το πρώτο εξάμηνο - αυξημένα κατά 13,1% σε σχέση  με ένα χρόνο πριν – με τη Ρωσική Ομοσπονδία να κατέχει το 40% της εταιρείας.

Τα έσοδα από εξαγωγικούς δασμούς πρόκειται να μειωθούν και καθώς οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου να συμφωνήσουν σε ένα πλαφόν στην τιμή του. Αν και η Κίνα, υ Ινδία και η Τουρκία είναι απίθανο να συμφωνήσουν, το ανώτατο όριο τιμών μπορεί να ενισχύσει τη διαπραγματευτική τους δύναμη έναντι της Ρωσίας για μελλοντικές αγορές.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ