Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Ξεφορτώθηκε ελληνικά ομόλογα 888 εκατ. ευρώ στο δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ξεφορτώθηκε ελληνικά ομόλογα στο δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, όπως και γενικότερα τα ομόλογα των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναρτήθηκαν στο site της ΕΚΤ, οι καθαρές αγορές ελληνικών τίτλων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος (PEPP) ήταν αρνητικές (-888 εκατ. ευρώ) στο προηγούμενο δίμηνο, ενώ για το σύνολο της Ευρωζώνης ανήλθαν σε -4,32 δισ. ευρώ.

Κατά συνέπεια, ο όγκος των ελληνικών ομολόγων που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της μειώθηκε κατά το παραπάνω ποσό και διαμορφώθηκε στα 38,877 δις. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Συνολικά για την Ευρωζώνη, το χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ μειώθηκε στα 1,66 τρισ. ευρώ.

Ευέλικτες επανεπενδύσεις ομολόγων

Οι καθαρές αγορές ομολόγων μέσω του PEPP τερματίστηκαν τον περασμένο Μάρτιο, αλλά η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει τουλάχιστον έως το 2024 την επανεπένδυση των εσόδων από τις λήξεις των ομολόγων που λήγουν.

Επίσης, για να αποφευχθεί η μεγάλη αύξηση των spreads των ομολόγων του Νότου εν μέσω αύξησης των βασικών επιτοκίων, η ΕΚΤ είχε δρομολογήσει ως πρώτο μέτρο άμυνας τις ευέλικτες επανεπενδύσεις, με τη διάθεση εσόδων από τις λήξεις ομολόγων χωρών του Βορρά που έχει υψηλό αξιόχρεο για την αγορά ομολόγων του Νότου.

Αυτό δεν συνέβη τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων εκτοξεύθηκαν στο 5% την περασμένη εβδομάδα, ενώ κοντά στο 5% πλησίασαν και οι αποδόσεις των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων.

Τις τελευταίες ημέρες οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών μειώθηκαν, αλλά παραμένουν σε επίπεδα πάνω από το 4,6%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ