Νέα
  • ΓΔ: 1018.73 -0.14%
  • Τζίρος: 66,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μπιρόλ: Η κρίση φυσικού αερίου θα είναι μεγαλύτερη τον επόμενο χειμώνα

O εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ

Η Ευρώπη μπορεί κάπως να τα «φέρει βόλτα» τον ερχόμενο χειμώνα με τη βοήθεια των γεμάτων δεξαμενών φυσικού αερίου παρά τη δραστική μείωση των ρωσικών ροών, για να βρεθεί μπροστά σε μία βαθύτερη ενεργειακή κρίση το επόμενο έτος καθώς θα έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ.

Η πληρότητα των αποθηκών αερίου στην ΕΕ έχει αυξηθεί περίπου στο 90% και οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει από τα αστρονομικά επίπεδά τους στα τέλη Αυγούστου.

Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη καθώς οι χώρες ανταγωνίζονται για να αγοράσουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και από άλλες εναλλακτικές πηγές.

Τα πραγματικά προβλήματα θα αρχίσουν τον Μάρτιο

«Με τις αποθήκες φυσικού αερίου σχεδόν στο 90%, η Ευρώπη θα περάσει τον ερχόμενο χειμώνα μόνο με μερικούς μώλωπες, εφόσον δεν υπάρξουν πολιτικές ή τεχνικές εκπλήξεις», δήλωσε ο Μπιρόλ σε δημοσιογράφους στη Φινλανδία.

Ωστόσο, πρόσθεσε, οι πραγματικές προκλήσεις θα αρχίσουν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, όταν οι αποθήκες θα πρέπει να γεμίσουν ξανά καθώς η υψηλή ζήτηση τον χειμώνα θα μειώσει την πληρότητά τους στο 25%-30%.

«Αυτός ο χειμώνας είναι δύσκολος, αλλά ο επόμενος χειμώνας μπορεί επίσης να είναι πολύ δύσκολος», δήλωσε ο Μπιρόλ.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ