Νέα
 • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
 • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Ξεκινά την Παρασκευή η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου - 8 SOS για τον φετινό χειμώνα

Πετρέλαιο θέρμανσης / Πηγή: Intime
Πετρέλαιο θέρμανσης / Πηγή: Intime

Την προσεχή Παρασκευή ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ η πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους θα ανοίξει εντός του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η  εκκίνηση της διάθεσης θα γίνει με τιμή  1,40 ευρώ ανά λίτρο μετά και την κρατική επιδότηση των 25 λεπτών.

Μεγαλύτερος ο αριθμός των δικαιούχων και το ύψος του επιδόματος

Φέτος διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, λόγω αύξησης των εισοδηματικών ορίων, ενώ αυξημένο θα είναι και το ύψος του επιδόματος καθώς η βάση υπολογισμού είναι  τα 350 ευρώ από 300 ευρώ που ήταν πέρυσι.  

Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης στο Open,  το άνοιγμα της πλατφόρμας για το πετρέλαιο θέρμανσης  αναμένεται προς το τέλος του χρόνου, σημειώνοντας ότι «απαιτεί να έχεις πληρώσει το πετρέλαιο, οπότε ανοίγει (η πλατφόρμα) κοντά στα Χριστούγεννα φέτος, είναι πολύ μεγαλύτερο και καλύπτει πολλά νοικοκυριά που θα επιλέξουν ως θέρμανση κι άλλα είδη, έχουμε διευρύνει πολύ σε σχέση με πέρυσι, είναι μια καλή βοήθεια που θα πάρουν τα νοικοκυριά. Η μεγάλη βοήθεια είναι το 0,25 (επιδότηση) στην αντλία και αφορά το σύνολο των νοικοκυριών. Η δική μας ιεραρχία είναι, πρώτα ο ηλεκτρισμός, μετά η θέρμανση  και μετά τα ευάλωτα νοικοκυριά».

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Εν αναμονή της έκδοσης  της υπουργικής  απόφασης που θα προσδιορίζει το ύψος του επιδόματος, τις ακριβείς προϋποθέσεις, αλλά και τη διαδικασία χορήγησης οι δικαιούχοι πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

 • Η επιδότηση αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα, το πέλετ και την θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. Σημειώνεται, ωστόσο ότι κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης.
 • Φέτος τα ετήσια εισοδηματικά κριτήρια τα οποία προέρχονται από οποιαδήποτε πηγή, πραγματικά ή τεκμαρτά, έχουν αυξηθεί και για τον άγαμο φθάνουν τα 16.000 ευρώ, από 14.000 ευρώ πέρυσι, οι έγγαμοι χωρίς παιδιά τα 24.000 ευρώ από 20.000 ευρώ, με 1 παιδί 27.000 ευρώ από 23.000 ευρώ, με 2 παιδιά 30.000 από 26.000 ευρώ και ούτω καθ’ εξής. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 27.000 προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Διπλάσια επιδότηση θα λάβουν όσοι χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά πετρέλαιο θέρμανσης αντί φυσικού αερίου και όλοι οι νέοι δικαιούχοι που προκύπτουν από την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων. Οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι θα έχουν ως τιμή βάσης τα 700 ευρώ, έναντι 350 ευρώ που θα έχουν όλοι οι υπόλοιποι.
 • Επιδότηση για ξύλα μπορούν να λάβουν μόνο όσοι διαμένουν σε περιοχές με λιγότερους από 3.500 κατοίκους και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης (βαθμοημέρες) να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.
 • Οι δικαιούχοι πρέπει να επιλέξουν τα εξής:

 *Αν διαμένουν σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία. Επιλέγουν αν είναι ιδιοκτήτες ή ένοικοι οπότε συμπληρώνουν τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη

*Επιλέγουν το είδος καυσίμου, συμπληρώνουν τον αριθμό παροχής ρεύματος, επιλέγουν τον οικισμό, συμπληρώνουν τα τ.μ. της κατοικία και τον IBAN στο myAADE.

 • Στην πλατφόρμα θα πρέπει  να καταχωρηθούν παραστατικά αγορών για όλα τα είδη καυσίμων θέρμανσης, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης. Για το πετρέλαιο θέρμανσης, υποχρέωση καταχώρισης των παραστατικών έχει ο διακινητής πετρελαίου θέρμανσης, στο πληροφοριακό σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ.
 • Το ποσό  που θα λάβει ένας δικαιούχος διαφοροποιείται ανάλογα με τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, γιατί μετράνε οι βαθμοημέρες. Εάν κάποιος μένει στην Αθήνα θα λάβει κατά μέσο όρο φέτος επίδομα πετρελαίου θέρμανσης 150,5 ευρώ (350 ευρώ x 0,43), ποσό το οποίο θα είναι προσαυξημένο κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ενώ κάποιος που μένει στην Θεσσαλονίκη φέτος θα λάβει 248,5 ευρώ από 213 πέρυσι.
 • H επιδότηση στην αντλία,  όπου το  πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ) θα διαρκέσει έως το τέλος του  έτους. Οπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας,στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά θα αποφασιστεί η παράταση του μέτρου το 2023.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ