Νέα

Eispraxis: Ερχονται οι αυτόματες κατασχέσεις για οφειλέτες - Πότε θα μπλοκάρονται οι λογαριασμοί

Σάρκα και οστά θα πάρουν οι «αυτόματες» κατασχέσεις για χρέη στην Εφορία, με το νέο πληροφοριακό σύστημα Eisparxis, ενώ ήδη 1.100 εφοριακοί εκπαιδεύονται πάνω σε αυτό, προκειμένου να έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των φορολογουμένων με οφειλές.

Σύμφωνα με την εκπομπή «Τώρα μαζί» στο Open TV, οι ελεγκτές θα σκιαγραφούν το φορολογικό προφίλ του οφειλέτη, δημιουργώντας έναν προσωπικό φάκελο, στον οποίο θα παρακολουθείται για τα έσοδα και τις υποχρεώσεις που έχει.

Ο μηχανισμός, που θα έχει πρόσβαση στην ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis, τις τράπεζες, στην ΕΡΓΑΝΗ, το ΓΕΜΗ κ.λπ. πριν προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα, θα ενημερώνει τον οφειλέτη για τα χρέη του. Αν εκείνος δεν προχωρήσει είτε σε τακτοποίηση είτε σε ρύθμιση της οφειλής, ο μηχανισμός θα προχωρά σε αυτόματες κατασχέσεις.

Αρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κάποιος που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ο μόνος τρόπος για να προστατευτεί από τις κατασχέσεις είναι  να ρυθμίσει τα χρέη του πριν παρθούν αναγκαστικά μέτρα.

«Αν δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του ο οφειλέτης, θα δει ότι θα μπλοκάρονται οι τραπεζικοί του λογαριασμοί. Και πλέον, η Εφορία δεν στέλνει μόνο σε μία τράπεζα, στέλνει στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών ειδοποίηση, οπότε μπλοκάρονται όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί που μπορεί να διαθέτει ο οφειλέτης», εξηγεί ο οικονομικός σύμβουλος, Γιάννης Χατζησαλάτας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι εκτός από τον οφειλέτη, θα παρακολουθούνται οι συνυπόχρεοι, οι εγγυητές, οι νομικοί εκπρόσωποι και οι συσχετιζόμενες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι ένας στους δύο Έλληνες έχουν χρέη και όπως ορίζει ο νόμος, η Εφορία μπορεί να πάρει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για οφειλή από 500 ευρώ και πάνω.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ