Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ταμείο Ανάκαμψης: 20 έως 30 έργα στη γραμμή εκκίνησης - Προχρηματοδότηση με εθνικούς πόρους

Αρδευτικά έργα
Αρδευτικά έργα / Πηγή: Intime

Αντίστροφα κυλάει ο χρόνος για την ένταξη από είκοσι έως τριάντα έργων του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να εκκινήσει η υλοποίησή τους με προχρηματοδότηση από εθνικούς πόρους. Η επεξεργασία της τελικής λίστας αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, με στόχο να «τρέξουν» το ταχύτερο δυνατό τα πιο «ώριμα» έργα που περιλαμβάνουν από το ψηφιακό voucher και το «Εξοικονομώ» έως μια σειρά δράσεων για την ψηφιοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και αρδευτικά έργα στη Δυτική Μακεδονία.

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει και η παρουσίαση των προτάσεων του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθούν με τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε επίπεδο υπουργών, εκκρεμούν δύο συναντήσεις και άλλες 10 τεχνικές συναντήσεις ώστε να προχωρήσει το εθνικό σχέδιο και να κατατεθεί έως τις 20 Μαρτίου στην Κομισιόν. Η συζήτηση που γίνεται με τις κοινοτικές αρχές έχει στόχο να εξεταστεί ο βαθμός «ωριμότητας» κάθε έργου ώστε να οριστικοποιηθεί ποια θα προχωρήσουν άμεσα και ποια θα πρέπει να περιμένουν το επόμενο χρόνο για να ξεκινήσουν.

Νέα γενιά επενδύσεων

Ηδη η Grant Thornton έχει αναλάβει την εκτίμηση του κόστους έργων και προγραμμάτων, ενώ η PricewaterhouseCoopers εκτιμά το «πράσινο» αποτύπωμα του κάθε έργου, παράμετρος στην οποία δίνει μεγάλη σημασία στην Κομισιόν. Η νέα γενιά επενδύσεων έχει προσαρμοστεί στους στόχους της ΕΕ που έχει θέσει στόχο μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, βγάζοντας στο περιθώριο ακόμη και το φυσικό αέριο. Δεν είναι τυχαίο ότι το 37% των συνολικών κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα διοχετευθεί σε δράσεις πράσινης ανάπτυξης.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε πως «συζητάμε με την Επιτροπή το μείγμα των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων. Κάνουμε αξιολόγηση του κόστους». Συνέχισε λέγοντας πως «για να συζητήσουμε ένα πρόγραμμα, πρέπει να είναι έτοιμο» και τόνισε πως πρέπει «να ωριμάσει η δουλειά πριν συζητηθεί. Μη λέμε στον κόσμο προγράμματα που μπορεί και να μη γίνουν». Μάλιστα επανέλαβε πως το πρόγραμμα πρέπει να τελειώσει σε πέντε χρόνια, καθώς μετά τα χρήματα χάνονται.

Παράλληλα «τρέχουν» και οι συζητήσεις για το σκέλος των δανείων, αφού το στοίχημα στο Tαμείο Aνάκαμψης είναι να διπλασιασθούν κατ’ ελάχιστο τα κονδύλια ώστε από τα 13 δισ. ευρώ να προκύψουν επενδύσεις περί τα 30 δισ. ευρώ. Θα χρηματοδοτηθούν ιδιωτικές επενδύσεις αφού αξιολογηθούν από τράπεζες και ιδιώτες συμβούλους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το δάνειο να αποτελεί μέχρι και 50% της επένδυσης, με το 30% να προέρχεται από τραπεζικό δανεισμό και τουλάχιστον 20% της επένδυσης να είναι τα ίδια κεφάλαια.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ