Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πικρά ραβασάκια σε 20.000 επιχειρήσεις για εφάπαξ επιστροφές

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ο 5ος και 6ος κύκλος θα έχουν ως στόχο να απαλύνουν τις επιπτώσεις από τον χαμένο τζίρο των Χριστουγέννων
Πηγή: Eurokinissi

Την εφαπαξ και έντοκη επιστροφή του συνόλου των ποσών που έλαβαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές ζητεί από 20.000  επιχειρήσεις η Εφορία, καθώς από τις διασταυρώσεις που διενεργήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν τελικά δικαιούχοι.

Ο βασικός λόγος είναι ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν τήρησαν τους όρους που προβλέπονταν για την κρατική ενίσχυση και κυρίως το κριτήριο για τη ρήτρα διατήρησης του προσωπικού ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις φορολογούμενων που διαπιστώθηκε ότι δεν υπέβαλαν δηλώσεις για την περίοδο 2019 -2020. 

Πότε επιστρέφεται η εφάπαξ ενίσχυση 

Λογιστές εκτιμούν ότι μπορεί να έχει υπάρξει τεχνικό λάθος ενώ παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει «τεχνικό» πρόβλημα θα υπάρχουν οι σχετικές διορθώσεις και θα διαγραφεί η οφειλή 

Σημειώνεται ότι το ποσό που χορηγήθηκε μέσω του θεσμού των επιστρεπτέων προκαταβολών, σε περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ήταν 8,3 δισ. ευρώ, και υπολογίζονταν, ότι, με τις εκπτώσεις που χορηγήθηκαν, θα επιστρέφονταν ποσό λίγο πάνω από 3 δισ. ευρώ, δηλαδή θα χαρίζονταν περίπου 5 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων ήυπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης ή υποβολή ψευδών στοιχείων τότε είναι άμεσα απαιτητό το σύνολο της ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν είναι δικαιούχος ή δεν τήρησε τους όρους.

Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με τα όρια μεγέθους που δηλώθηκαν στην αίτηση χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής, εντός της προθεσμίας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ