Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, στο 9% τον Νοέμβριο - Στο 10% στην Ευρωζώνη

Καθοδική είναι η πορεία του πληθωρισμού τον Νοέμβριο στην Ευρωζώνη καθώς με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat διαμορφώθηκε στο 10%, από 10,6% τον Οκτώβριο. Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε μικρή επιβράδυνση και διαμορφώθηκε στο 9% από 9,5% τον Οκτώβρη, 12,1% τον Σεπτέμβριο, 11,2% τον Αύγουστο, 11,3% τον Ιούλιο και 11,6% τον Ιούνιο.

Πηγή: Eurostat

Το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν τον Νοέμβριο η Λετονία (21,7%), η Εσθονία και η Λιθουανία (21,4%) και ακολουθούν η Σλοβακία (15,1%), η Ιταλία (12,5%) και η Γερμανία (11,3%).

Το χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφει η Ισπανία (6,6%), η Γαλλία (7,1%) και η Μάλτα (7,2%).

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, η ενέργεια έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Νοέμβριο (34,9%, έναντι 41,5% τον Οκτώβριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (13,6%, έναντι 13,1% τον Οκτώβριο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,1%, σταθερό σε σύγκριση με τον Οκτώβριο) και υπηρεσίες (4,2%) έναντι 4,3% τον Οκτώβριο).

Πηγή: Eurostat

Τον Νοέμβριο οι τιμές στην ενέργεια μειώθηκαν τόσο στην Ελλάδα (12,3% από 20,7% τον Οκτώβριο) όσο και στην Ευρωζώνη (34,9% από 41,5%), καθώς καταγράφηκε σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών στο ρεύμα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και τα καύσιμα.

Αντιθέτως, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα κλιμακώθηκαν περαιτέρω τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές στα τρόφιμα σημείωσαν άνοδο 12,8%, από 12,3% τον Οκτώβριο. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο σύνολο της Ευρωζώνης, καθώς με τις τιμές να αυξάνονται στο 13,6% από 13,1%

Η ακρίβεια στα τρόφιμα εξακολουθεί να είναι αισθητή με τις ανατιμήσεις να μην σταματούν ωθώντας τους καταναλωτές να περιορίζουν τις αγορές τους στις απολύτως απαραίτητες.

Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν με χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Νοέμβριο στην Ελλάδα (5,8% από 6,5% τον Οκτώβριο), όπως και στην Ευρωζώνη (4,2% έναντι 4,3%, αντίστοιχα).

Αντίθετα, οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων (εκτός της ενέργειας) αυξήθηκαν με ταχύτερο ετήσιο ρυθμό (9% από 7% τον Οκτώβριο), αν και μειώθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 0,5%. 

► Διαβάστε ακόμα: Οι πληθωριστικές πιέσεις καταλαγιάζουν - Είναι αυτό αρκετό για την ΕΚΤ;

Σήμα για τις κινήσεις ΕΚΤ στα επιτόκια

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έκρουσε «καμπανάκι» για νέο κύμα πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τη σιδηρά κυρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης δεν έχει κορυφωθεί και υπάρχει κίνδυνος πως θα αποδειχθεί ακόμη υψηλότερος σε σύγκριση με ό,τι  αναμένεται ως τώρα.

Κλίμα υπέρ μιας νέας, μεγάλης αύξησης των επιτοκίων κατά 0,75%, στις 15 Δεκεμβρίου, διαμορφώνεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν και η «μάχη» δεν έχει κριθεί οριστικά ακόμη και οι τελικές αποφάσεις εκτιμάται ότι  θα επηρεασθούν καθοριστικά από τα  σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για την πορεία του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα, δηλαδή έως και το 2025.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ