Νέα
  • ΓΔ: 1482.31 -0.01%
  • Τζίρος: 39,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φωτοβολταϊκά στέγης: Τα κριτήρια και τα «αγκάθια» - Ποια τα ποσά επιδότησης

Πηγή: Eurokinissi

Από ημέρα σε ημέρα αναμένεται να προδημοσιευτεί ο οδηγός του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», ενώ παράλληλα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εργάζεται για να ολοκληρωθούν οι προδιαγραφές του (ποσοστά επιδότησης, συνδυασμός με μπαταρίες, κριτήρια κλπ), αλλά και η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων.

«Προς το παρόν έχει παγώσει η αγορά στα φωτοβολταϊκά, γιατί οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν να ξεκινήσει το πρόγραμμα για να πάρουν την επιδότηση» επισήμανε ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας στην εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» του Open TV. 

«Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει 250.000 άδειες, οι 100.000 για οικιακή χρήση, 75.000 για επαγγελματική στέγη και 75.000 για αγροτική εκμετάλλευση» διευκρίνισε ο κ. Χατζησαλάτας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος ήταν στα 460 εκατ. ευρώ, ωστόσο πιθανολογείται ότι θα αυξηθεί στα 700 εκατ. ευρώ. 

Τα κριτήρια και τα «αγκάθια»

Το υπουργείο μελετά τα κριτήρια, αν θα είναι με εισοδηματικά ή με προτεραιοποίηση, ωστόσο και τα δύο έχουν κάποια προβλήματα. 

«Έχει ανοίξει μια συζήτηση με ποιο τρόπο θα επιλεγούν αυτοί που θα πάρουν τις άδειες, υπάρχουν δύο περιπτώσεις: με εισοδηματικά κριτήρια ή με προτεραιοποίηση. Δηλαδή να κάνουν την αίτηση όταν ανοίγει το σύστημα και όποιος προλάβει» είπε ο οικονομικός σύμβουλος και επισήμανε τα προβλήματα που εντοπίζονται: «Υπάρχουν αγκάθια και στα δύο κριτήρια. Όσον αφορά το θέμα των χαμηλών εισοδημάτων, βλέπουμε δυστυχώς αυτή η διαδικασία στο Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή δεν λειτούργησε σωστα. Ναι μεν πήραν την άδεια κάποιοι να αλλάξουν τις παλιές συσκευές τους, αλλά όταν έφτασε η ώρα δεν είχαν τα χρήματα να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Οποτε πολλές αιτήσεις έμειναν εκκρεμείς. 

Δεύτερον όταν ανοίγει η πλατφόρμα, συσσωρεύεται κόσμος και πέφτει... Αυτό έδειξε η εμπειρία από στο Εξοικονομώ. Υπήρξαν όμως και καταγγελίες, ότι υπήρχαν έξυπνες συσκευές που μπλόκαραν όλες τις υπόλοιπες αιτήσεις και προχωρούσαν συγκεκριμένες (αιτήσεις). Υπάρχουν αυτά τα δύο αγκάθια θα δούμε ποια διαδικασία θα επιλεχθεί.»

Η επιδότηση

Απομένει να αποσαφηνιστεί και η επιδότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι:

  • 30% στα απλά φωτοβολταϊκά
  • 60% σε φωτοβολταϊκά σε συνδυασμό με αποθήκευση ενέργειας (μπαταρίες)

 

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ