Νέα
  • ΓΔ: 1424.77 +1.20%
  • Τζίρος: 175,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΑΔΕ: Σε έξαρση φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος - Τι δείχνουν τα στοιχεία

ΕΣΠΑ
Πηγή: Intimenews

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών βρίσκονται δεκάδες υποθέσεις για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και μεγάλη φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022 η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στις φορολογικές αρχές 370 ατομα προκειμένου να ελεγχθούν.

Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος, και ζητεί από την ΑΑΔΕ στοιχεία για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που δηλώνουν στην εφορία, ώστε η έρευνα να συνεχιστεί σε βάθος. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα  προέκυψαν από τη διερεύνηση 88 υποθέσεων, τις οποίες απέστειλε η Αρχή στην ΑΑΔΕ.

Παράλληλα,δεκάδες  μηνυτήριες αναφορές έχουν υποβληθεί  το δεκάμηνο του 2022, εναντίον όσων φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

►Διαβάστε και: Crypto: Σχέδιο φορολόγησης και μπλόκο ΑΑΔΕ στο ξέπλυμα, με «όπλο» αμερικάνικη τεχνογνωσία

Πρόστιμα και φόροι

Επίσης, η ΑΑΔΕ στο δεκάμηνο εξέδωσε εντολή ελέγχου για 213 υποθέσεις από αυτές που είχε στείλει η «Αρχή για το ξέπλυμα» και η επεξεργασία των υπόλοιπων υποθέσεων συνεχίζεται. Το ίδιο διάστημα οριστικοποιήθηκαν 138 υποθέσεις και επιβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 86,3 εκατ. ευρώ. Από τα βεβαιωθέντα πρόστιμα, ωστόσο, εισπράχθηκε μόλις 1,95 δις. ευρώ.

Ταυτόχρονα , στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου  2022 οι φορολογικές αρχές απέστειλαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες 389 υποθέσεις για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή. Οι φορολογούμενοι που εμπλέκονται στις συγκεκριμένες υποθέσεις θα ελεγχθούν και για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Σύμφωνα με τον νόμο, στην Αρχή παραπέμπονται ιδιώτες ή νομικά πρόσωπα που κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή ύψους άνω των 50.000 ευρώ.

Επίσης, παραπέμφθηκαν στην «Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος» και 306 φορολογούμενοι με αρρύθμιστα χρέη προς την εφορία ύψους άνω των 50.000 ευρώ ο καθένας. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα ελεγχθούν και για ξέπλυμα χρήματος.

►Διαβάστε και: Χρέη στην εφορία: Καλπάζουν οι οφειλές μέχρι 500 ευρώ - Η ακτινογραφία των οφειλετών

Ο σκοπός της Αρχής

Η Αρχή αποτελεί την εθνική μονάδα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, της χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, συνεισφέροντας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής.

Σκοπός είναι η λήψη και εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ο προσδιορισμός των σχετιζόμενων με την τρομοκρατία προσώπων και η επιβολή χρηματοοικονομικών κυρώσεων σε βάρος τους και σε βάρος προσώπων που καθορίζονται με Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των οργάνων του ή με Αποφάσεις και Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης  μιας σειράς προσώπων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ