Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Αύξηση τραπεζικών δανείων τον Νοέμβριο - Μείωση των καταθέσεων

Πηγή: AP

Επιβραδύνθηκε τον Νοέμβριο η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, οι καταθέσεις των οποίων μειώθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ έχουν συγκρατήσει τη ζήτηση δανείων, όπως αρνητικός είναι ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στις καταθέσεις.

Σε απόλυτα ποσά τα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 33 δισ. ευρώ έναντι μείωσης 6 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο και αύξησης 86 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά μειώθηκε στο 8,4% από 8,9% τον Οκτώβριο και στο 4,1% από 4,2%, αντίστοιχα.  

►Διαβάστε και: ΕΚΤ: Ερχονται συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων μέχρι τον Ιούλιο - «Τώρα αρχίζει το 2ο ημιχρόνο»

Περιορίζεται η ρευστότητα

Η μείωση της ρευστότητας της οικονομίας λόγω της αυστηρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αντανακλάται στα στοιχεία για την προσφορά χρήματος.

Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος Μ3 επιβραδύνθηκε στο 4,8% από 5,1% τον Οκτώβριο και της προσφοράς χρήματος Μ1 – που περιλαμβάνει μόνο τη νομισματική κυκλοφορία και τις καταθέσεις όψεως – μειώθηκε στο 2,4% από 3,8%.

►Διαβάστε και: Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Η οικονομία της Ευρωζώνης είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση

Μείωση των καταθέσεων

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 4 δις. ευρώ μετά από αύξηση κατά 14 δις. ευρώ τον Οκτώβριο και 39 δις. ευρώ τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός αύξησής τους να υποχωρήσει στο 3,8% από 4,1% και 4,2%, αντίστοιχα.

Το σύνολο των καταθέσεων μειώθηκε κατά 10 δις. ευρώ έναντι μείωσης κατά 64 δις. ευρώ τον Οκτώβριο και αύξησης 97 δις. ευρώ τον Σεπτέμβριο, με τον ρυθμό αύξησης να επιβραδύνεται στο 4,6% από 5% και 6,1%, αντίστοιχα.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ