Νέα
  • ΓΔ: 1456.2 +0.64%
  • Τζίρος: 77,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας θα ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις

Lagarde
AP Photo

Η απόφαση της Κίνας να ανοίξει ξανά την οικονομία της θα ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη καθώς και οι δύο θα ανταγωνίζονται για προμήθειες ενέργειας, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Υπήρξε εκτενής συζήτηση αυτή την εβδομάδα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός σχετικά με το αν η απόφαση του Πεκίνου να τερματίσει την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων κορονοϊού θα οδηγήσει σε αύξηση ή μείωση του πληθωρισμού.

Δύο απόψεις για τον πληθωρισμό

Από τη μία πλευρά, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι καθώς θα αποκαθίστανται οι εφοδιαστικές αλυσίδες, το άνοιγμα της Κίνας πιθανόν να μετριάσει κάποιες από τις πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες.

Αλλοι, πάλι, υποστηρίζουν ότι θα αυξηθεί η ζήτηση της Κίνας για ενέργεια και αυτό θα ενισχύσει τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Λαγκάρντ: Θα υπάρξουν περιορισμοί

Η Λαγκάρντ ήταν μεταξύ των δεύτερων. Το άνοιγμα της Κίνας είναι «κάτι θετικό κυρίως για την Κίνα, κάτι που θα είναι θετικό και για τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά θα έχουμε πληθωριστικές πιέσεις σε πολλές (χώρες) μας, απλά επειδή το επίπεδο της ενέργειας που κατανάλωσε η Κίνα πέρυσι ήταν σίγουρα χαμηλότερο από αυτό που θα καταναλώσει φέτος, οι ποσότητες LNG που θα αγοράσει από τον υπόλοιπο κόσμο θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που έχουμε δει και δεν υπάρχει σημαντική διαθέσιμη δυναμικότητα αναφορικά με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», δήλωσε η Λαγκάρντ σε πάνελ στο Νταβός.

«Συνεπώς, θα υπάρξουν περιορισμοί, θα υπάρχουν πρόσθετες πληθωριστικές πιέσεις λόγω της αυξημένης ζήτησης», πρόσθεσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προειδοποίησε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες πιθανόν θα αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος στις αγορές φυσικού αερίου φέτος καθώς θα υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός.

Με πληροφορίες από CNBC

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ