Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Τι θα κρίνει την επιστροφή των αναδρομικών - Τα σενάρια και οι κερδισμένοι

Στο δημοσιονομικό ζύγι έχει βάλει η κυβέρνηση την επιστροφή των αναδρομικών δώρων και επικουρικών συντάξεων που αφορούν στο εντεκάμηνο Ιούνιος 2015-Μάιος 2016 στο σύνολο των συνταξιούχων και όχι μόνο σε όσους προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, χωρίς, όμως, να έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση.

Το κόστος για την επιστροφή των αναδρομικών ποσών που αντιστοιχεί στις περικοπές των επικουρικών συντάξεων, καθώς και των δώρων και επιδομάτων σε κύριες και επικουρικές, ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ (723 εκατ. για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. για τα δώρα Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την επιστροφή του ποσού στο σύνολο των συνταξιούχων.

Δεν είναι τυχαίο πως σε όλες τις εκθέσεις τόσο της μεταμνημονιακής εποπτείας, όσο και στην πρώτη σε μεταπρογραμματικό καθεστώς, επισημαίνεται από τους θεσμούς ο δημοσιονομικός κίνδυνος σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Μια σκέψη είναι να επιστραφούν τα αναδρομικά σε δόσεις, σε τέσσερα ή πέντε χρόνια, ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό.

Οι ανασταλτικοί παράγοντες

Ανασταλτικοί παράγοντες είναι η αρνητική εισήγηση του οικονομικού επιτελείου λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους αλλά και το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι εντός του 2023 θα έχουν τριπλό όφελος, από τις αυξήσεις ύψους 7,75% που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια, την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και την πληρωμή της 4ης δόσης των αναδρομικών που προέκυψαν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

►Διαβάστε και: Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν διπλές αυξήσεις σε 10 ημέρες

Ωστόσο, ασκούνται πιέσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για επέκταση της καταβολής των αναδρομικών στο σύνολο των συνταξιούχων και κατά συνέπεια η τελική απόφαση θα ληφθεί εκτός από δημοσιονομικά και με πολιτικά κριτήρια. Το επιχείρημα των κυβερνητικών στελεχών που πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι ότι από την κυβέρνηση είχε σταλεί το μήνυμα προς τους συνταξιούχους ότι δεν χρειάζεται να τρέχουν να κάνουν αγωγές, καθώς θα υπάρξει πολιτική απόφαση για την καταβολή των αναδρομικών η οποία θα καλύπτει το σύνολο των δικαιούχων.

Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα επιστροφής αναδρομικών για επικούρηση και δώρα που αφορούσαν τουλάχιστον 1,3 εκατ. συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (το ΣτΕ δεν έχει αρμοδιότητα στους συνταξιούχους του Δημοσίου) και δυνητικά όλους τους συνταξιούχους της χώρας, που ήταν συνταξιούχοι το 2015 - 2016, δηλαδή περί τα 2 εκατομμύρια.

Ποιοι παίρνουν αναδρομικά

Αντιθέτως, η απόφαση του ΣτΕ επιδίκασε αναδρομικά ποσά από μειώσεις επικουρικών συντάξεων και από την κατάργηση δώρων στους συνταξιούχους, μόνο σε όσους είχαν προσφύγει δικαστικά μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020, όταν και ψηφίστηκε η διάταξη με την οποία το Δημόσιο πλήρωσε τα αναδρομικά από τις περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Σύμφωνα με ειδικούς επί της κοινωνικής ασφάλισης, οι συνταξιούχοι που είχαν ασκήσει αγωγές υπολογίζονται σε 350.000. Οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν κερδηθεί πρωτόδικα και έχουν παραπεμφθεί στο Εφετείο. Οι υποθέσεις που θα τελεσιδικήσουν στο Εφετείο πρέπει να καταστούν εκτελεστές προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμα και τέσσερα χρόνια για την εκδίκαση των αποφάσεων.

Τα ποσά τα οποία θα λάβουν διαμορφώνονται από 800 έως και 2.500 ευρώ, με το συνολικό κόστος για τον ΕΦΚΑ να ανέρχεται σε 500 με 600 εκατομμύρια ευρώ στην περίπτωση που επιστραφούν αναδρομικά στο σύνολο όσων έχουν δικαιωθεί. Ειδικότερα οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ δικαιούνται να λάβουν από 680 – 1.900 ευρώ, των ΔΕΚΟ από 900 έως 2.500 ευρώ, των τραπεζών από 900 έως 2.500 ευρώ,του ΝΑΤ από 580 – 2.350 ευρώ και του ΟΓΑ 650 ευρώ.

Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι ότι κάθε υπόθεση που θα τελεσιδικεί θα πληρώνεται. Οι πληρωμές ουσιαστικά θα ακολουθήσουν τον ρυθμό της εκδίκασης των υποθέσεων και δεν θα πραγματοποιηθούν μαζικές πληρωμές. Έτσι, όσο πιο γρήγορα θα τελεσιδικεί μια απόφαση τόσο πιο γρήγορα ο συνταξιούχος από την μερίδα των 350.000 θα δει τα χρήματα των αναδρομικών.

►Διαβάστε και: ΕΦΚΑ - Συντάξεις Φεβρουαρίου: Αυτές είναι οι ημερομηνίες πληρωμής με αυξήσεις και αναδρομικά

Βέβαια,πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία που θα τραβήξει σε βάθος χρόνου και είναι ένα ακόμα ζήτημα που προβληματίζει κυβερνητικά στελέχη. Το προηγούμενο διάστημα είχε αναζητηθεί και για αυτό το θέμα μία φόρμουλα, χωρίς αποτέλεσμα.

Τι παίρνουν όσοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη

Επισημαίνεται ότι τα αναδρομικά που επιδίκασε αμετάκλητα το ΣτΕ με την απόφασή του σε όσους συνταξιούχους κατέθεσαν αγωγές έως τις 31/7/2020 αφορούν:

  • Μειώσεις επικουρικών συντάξεων και επιδομάτων εορτών και θέρους επικουρικών συντάξεων που έγιναν το 2012 και αφορούσαν την περίοδο Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016.
  • Επιδόματα εορτών και θέρους κύριων συντάξεων, της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016.
  • Τόκους (6% έως τον Απρίλιο του 2019 και 3% στη συνέχεια) επί των ποσών επιστράφηκαν στις κύριες συντάξεις και επί των ποσών που θα πάρουν τώρα για τις επικουρικές και τα επιδόματα εορτών

Οι προσφεύγοντες δικαιώνονται εντόκως αλλά για να λάβουν τα ποσά οι υποθέσεις πρέπει να καταστούν εκτελεστές.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ