Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Ξανά στην ανηφόρα - Οι προβλέψεις για την πορεία της τιμής το πρώτο τρίμηνο

Πηγή: AP

Aνοδικές τάσεις σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αισιοδοξία για αύξηση της κινεζικής ζήτησης αντιστάθμισε τις ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate διαπραγματεύονται πάνω από τα 81 δολάρια το βαρέλι αφού έκλεισαν 1,1% υψηλότερα την Πέμπτη. 

Το Brent στις 10.30 το πρωί κινούταν πάνω από τα 88 δολάρια/βαρέλι.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο όμιλος Trafigura βλέπει «πολλά ανοδικά» στις αγορές πετρελαίου, καθώς η κινεζική κατανάλωση ανακάμπτει μετά την κατάργηση της αυστηρής πολιτικής για μηδενική Covid.

Εκτιμήσεις: Στα 85 δολάρια το πρώτο τρίμηνο

Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ ξεπέρασε τις προσδοκίες το τελευταίο τρίμηνο του 2022, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ύφεσης φέτος. Η Federal Reserve πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, αν και υπάρχουν εικασίες ότι η μπορεί να είναι λιγότερο επιθετική αναφορικά με τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Ο Sean Lim, αναλυτής της RHB Investment Bank Bhd στην Κουάλα Λουμπούρ, τόνισε ότι «αναμένουμε πως το Brent θα φθάσει τα 85 δολάρια το πρώτο τρίμηνο».

Το πετρέλαιο έχει ανακάμψει από μια απότομη πτώση στην αρχή του έτους και η ρευστότητα επιστρέφει στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης. 

Η προσοχή στρέφεται στις πιθανές συνέπειες από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις θαλάσσιες αποστολές πετρελαιοειδών της Ρωσίας, στις αρχές του Φεβρουαρίου. 

Σχέδιο για πλαφόν στο ρωσικό ντίζελ στα 100 δολάρια

Η ΕΕ εξετάζει ένα σχέδιο για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού ντίζελ στα 100 δολάρια το βαρέλι, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στην αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων από την απαγόρευση των εισαγωγών καυσίμων που θα επιβληθεί στη Μόσχα στις 5 Φεβρουαρίου. 

Αμετάβλητη η παραγωγή του ΟΠΕΚ

Από την πλευρά της προσφοράς, ο όγκος αναμένεται να μείνει σταθερός μεσοπρόσθεσμα καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) φαίνεται ότι θα διατηρήσουν αμετάβλητη την πολιτική τους όσον αφορά την παραγωγή.

Πέντε πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν προχθές ότι ο Οργανισμός πιθανόν θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα να συνεχίσει την πολιτική του καθώς οι προσδοκίες για υψηλότερη ζήτηση από την Κίνα εξισορροπούνται από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την παγκόσμια οικονομία.

Ο πληθωρισμός μειώνεται μεν σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά τον Δεκέμβριο κινείτο ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 9,2% στην Ευρωζώνη και στο 7,1% στις ΗΠΑ. Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται, σύμφωνα με το ΔΝΤ, να πιάσει πάτο στο α’ εξάμηνο του έτους για να αρχίσει μία σταδιακή ανάκαμψη από το β’ τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε τον Οκτώβριο τη μείωση της παραγωγής του κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Νοέμβριο λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ