Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Τρόφιμα: Οι παγκόσμιες τιμές μειώνονται και τον Ιανουάριο - Καλά κρατούν στην Ελλάδα

Πηγή: AP

Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ υποχώρησε για 10ο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο στο 18%, από το υψηλό ρεκόρ που σημειώθηκε τον περασμένο Μάρτιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο δείκτης τιμών του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τα προϊόντα διατροφής με τις περισσότερες διαπραγματεύσεις παγκοσμίως, διαμορφώθηκε στις 131,2 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι 132,2 μονάδων τον Δεκέμβριο, ανέφερε ο Οργανισμός σήμερα  Παρασκευή. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ο δείκτης του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από την αρχική εκτίμηση των 132,4 μονάδων.

Σε ποια προϊόντα μειώθηκαν οι τιμές

Οι μειώσεις στις τιμές των φυτικών ελαίων, των γαλακτοκομικών και της ζάχαρης συνέβαλαν στην πτώση του δείκτη, ενώ τα δημητριακά και το κρέας παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερά, ανέφερε ο FAO.

Δημητριακά

Σε ξεχωριστές εκτιμήσεις προσφοράς και ζήτησης δημητριακών την Παρασκευή, ο FAO αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2022 σε 2,765 δισεκατομμύρια τόνους από προηγούμενη εκτίμηση 2,756 δισεκατομμυρίων τόνων.

Αγκάθι οι συνεχείς ανατιμήσεις στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα προχθεσινά στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα η ακρίβεια στα τρόφιμα αποτελεί το μεγάλο αγκάθι της οικονομίας. Ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο ήταν 7,2%, ενώ ο δείκτης των τροφίμων ήταν αυξημένος κατά 12,6%.

Μάλιστα, όπως έγραψε η «Η», τα χειρότερα... έπονται, καθώς στα σούπερ μάρκετ έρχονται παραδόσεις με αυξημένες τιμές, σε επίπεδα 5% έως 10% και σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις οι αυξήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου των τροφίμων αναφέρουν ότι το μόνο αισιόδοξο σημάδι είναι ότι παρουσιάζεται μία μικρή αποκλιμάκωση των πιέσεων, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η ακρίβεια εμφανίζει κάμψη. Και αυτό φαίνεται και από την μικρή αποκλιμάκωση που εμφανίζει ο σχετικός δείκτης τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Eurostat.

Ας δούμε λίγο τα στοιχεία της Eurostat, αναφορικά με την Ελλάδα. Η επιβράδυνση στο ρυθμό ανόδου των τιμών συνεχίστηκε για 4ο συνεχή μήνα, αλλά κυρίως αυτή η αποκλιμάκωση οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο κομμάτι της ενέργειας.

Διαβάστε επίσης - Ακρίβεια: «Απλησίαστα» τα τρόφιμα και το 2023 - Οι φόβοι και τα σενάρια για νέα μέτρα

Καλπάζει η ακρίβεια στα τρόφιμα 

Σε όλη την Ευρωζώνη οι τιμές στα τρόφιμα και στα βιομηχανικά είδη κινήθηκαν ανοδικά και τον Ιανουάριο. Μέσα σε αυτό το κλίμα οι μεγαλύτερες πιέσεις εστιάζονται στα είδη διατροφής. Η εικόνα αυτή μάλιστα ίσως αποτελέσει και την έναυσμα, ώστε η όποια παρέμβαση της κυβέρνησης στις αρχές του επόμενου μήνα να επικεντρώνεται στην μάχη κατά της ακρίβειας, ειδικά στο κομμάτι των τροφίμων.

Ράλι και στην Ευρωζώνη

Και στην Ευρωζώνη η ανοδική πορεία των τροφίμων συνεχίζεται με βάση τα στοιχεία. Στα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός η ταχύτητα ανόδου του σχετικού δείκτη φτάνει στο 14,1%, από 13,8% το Δεκέμβριο, 13,6% τον Νοέμβριο, 13,1% τον Οκτώβριο, 11,8% τον Σεπτέμβριο και 10,6% τον Αύγουστο.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ