Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Appodixi»: Κλείδωσαν τα μπόνους για όσους καταγγέλλουν «μαϊμού» αποδείξεις - Τα ποσά

Τον δρόμο για την Βουλή αναμένεται να πάρει εντός της προσεχούς εβδομάδας η ρύθμιση που θα αφορά το ύψος της αμοιβής για τους πολίτες οι οποίοι συνεργάζονται με την εφορία και καταγγέλλουν τις επιχειρήσεις που εκδίδουν «μαϊμού» αποδείξεις, μέσα από την εφαρμογή της ΑΑΔΕ «Appodixi».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η σχετική ρύθμιση είναι έτοιμη και το χρηματικό μπόνους που θα λαμβάνουν οι πολίτες που ενημερώνουν την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τις «πλαστές» αποδείξεις που εντοπίζουν μέσω της σχετικής εφαρμογής, θα είναι κλιμακωτό -ανάλογα με την αξία της συναλλαγής.

Ειδικότερα θα προβλέπεται κατώτερη επιβράβευση στο τριπλάσιο της αξίας μιας απόδειξης, με τη χρηματική επιβράβευση να φτάνει έως το 10πλάσιο της αξίας της απόδειξης με ανώτατο όριο τα 1.500 έως 2.000 ευρώ, εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι η απόδειξη δεν είναι γνήσια και δεν έγινε ορθή διαβίβαση των στοιχείων της συναλλαγής στην ΑΑΔΕ.

►Διαβάστε και: Φορολογικές δηλώσεις 2023: Η φόρμουλα αποφυγής του φόρου για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Πώς θα γίνεται η καταγγελία 

Με αυτόν τον τρόπο η εφορία βάζει ακόμα πιο ενεργά στο παιχνίδι του ελέγχου της εγκυρότητας των αποδείξεων τους πολίτες, οι οποίοι βοηθούν το φοροελεγκτικό μηχανισμό να εντοπίζει επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν.

Το μπόνους θα δικαιούνται όσοι πολίτες καταγγέλουν την παράβαση. Η διαδικασία είναι απλή: Ο καταγγέλων θα πρέπει να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης, να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής), να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει και να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κατεβάσει στο κινητό τη σχετική εφαρμογή που είναι διαθέσιμη στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λογισμικό Android) και ΑppStore (για κινητά με λογισμικό IOS, δηλαδή της Apple).

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Η εφαρμογή «Appodixi» έχει βοηθήσει σημαντικά την προσπάθεια της ΑΑΔΕ για περιορισμό της φοροδιαφυγής, καθώς έχει οδηγήσει τις ελεγκτικές αρχές στον εντοπισμό κρουσμάτων απόκρυψης τζίρου από επαγγελματίες και επιχειρήσεις και στην επιβολή προστίμων και λουκέτων για έκδοση αποδείξεων από «πειραγμένους» μηχανισμούς.

►Διαβάστε και: Eπιστρεπτέα Προκαταβολή: Ποιοι κινδυνεύουν να επιστρέψουν αναδρομικά και με τόκο τα ποσά

Η εφαρμογή λειτουργεί στα κινητά τηλέφωνα και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης την οποία λαμβάνουν στο πλαίσιο συναλλαγής τους, σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτήν.

Στη συνέχεια τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ και ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου και σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση θα έχει τη δυνατότητα να αναφέρει την απόδειξη στην ΑΑΔΕ.

Εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι η απόδειξη δεν είναι αυθεντική και γίνει επώνυμη αναφορά στην ΑΑΔΕ, με τη βεβαίωση του προστίμου ο φορολογούμενος-καταγγέλλων θα λαμβάνει ποσό πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης.

Μέσω αυτής της εφαρμογής η ΑΑΔΕ θα ενημερώνεται έγκαιρα και έγκυρα για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει άμεσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ