Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Θετικά σημάδια για την ανάπτυξη το 2023 - Κλειδιά πληθωρισμός και κατανάλωση

Πληθαίνουν οι φωνές – εκτιμήσεις για καλύτερη του αναμενομένου ανάπτυξη το 2023 στην ελληνική οικονομία. Αν και επισήμως οι τόνοι κρατιούνται χαμηλά, εντούτοις όλα συγκλίνουν στην αρχική άποψη ότι τα χειρότερα πέρασαν και πλέον η οικονομική μεγέθυνση μπορεί να έρθει με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές σε αρχικό στάδιο.

Το πρώτο και βασικότερο στοιχείο που κάνει τους αναλυτές να αναθεωρούν προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία είναι το γεγονός ότι ο φετινός χειμώνας ήταν καλύτερος του αναμενομένου.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που Σεπτέμβριο και Οκτώβριο έκαναν λόγο για Αρμαγεδδώνα στην παγκόσμια οικονομία με τρομερά υψηλές τιμές στο ενεργειακό μίγμα και αδυναμία σε πολλά νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν στις βασικές του ανάγκες. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, ευτυχώς βέβαια, και η εικόνα την ώρα που οδεύουμε προς την Ανοιξη είναι σαφώς καλύτερη από ό,τι πριν λίγους μήνες.

Στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, τα νέα είναι σαφώς καλύτερα. Επιχειρησιακά, βέβαια, υπάρχουν συγκρούσεις και μάλιστα σφοδρές, ωστόσο η κατάσταση δεν είναι δραματική και υπάρχουν έστω αμυδρές ελπίδες ότι μπορεί σύντομα να υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Προβλέψεις για ανάπτυξη πάνω από το 2%

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι το ύψος της ανάπτυξης μπορεί να κινηθεί πάνω από το 2% και σε αυτή τους την εκτίμηση συνηγορούν και τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν ότι ο τουρισμός θα κινηθεί επίσης καλά και εφέτος. Είναι κάποιοι μάλιστα που αναφέρουν ότι «το στοίχημα για την υπέρβαση του ρεκόρ του 2019 μπορεί να κερδηθεί».

Αισιοδοξία υπάρχει και για τα άλλα δύο μέτωπα που στηρίζουν το ΑΕΠ, την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Το Ταμείο Ανάκαμψης σε συνδυασμό με πρόθεση που δεδηλωμένα υπάρχει από ιδιώτες για να επενδύσουν, δημιουργούν την εκτίμηση ότι μπορεί να φτάσουν ψηλότερα από τον στόχο, όπως αυτός περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό.

Παράλληλα σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Και αυτό, διότι αυτή μπορεί να κινηθεί ανάλογα με τον πληθωρισμό. Σε περίπτωση που δείξει σημάδια αποκλιμάκωσης, τότε αφενός θα υπάρξει καλύτερη ψυχολογία και παράλληλα θα αυξηθεί δια της πλαγίας το διαθέσιμο εισόδημα.

Τέλος, ένα ιδιαίτερο μετρήσιμο μέγεθος είναι το γεγονός ότι η τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και του πετρελαίου είναι – τουλάχιστον αυτή την στιγμή – σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα των αρχικών εκτιμήσεων, κάτι που δίνει σημαντικούς «πόντους» ανάπτυξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκτίμηση για το φυσικό αέριο είναι σε διπλάσια επίπεδα από τα σημερινά κάτι που δίνει σχεδόν – δυνητικά τουλάχιστον – μία ποσοστιαία μονάδα περισσότερο στο ΑΕΠ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ