Νέα
  • ΓΔ: 1457.74 +0.74%
  • Τζίρος: 97,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ράλι ακρίβειας στα τρόφιμα, η υπεραπόδοση των φόρων και οι... πειρασμοί για νέα μέτρα πριν τις εκλογές

Λίγες ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι τιμές στην αγορά δείχνουν να ομαλοποιούνται σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κομμάτι, όχι όμως και στα υπόλοιπα αγαθά, διαρκή και είδη διατροφής.

Και τίποτα δεν δείχνει ότι η ημέρα της ομαλοποίησης είναι πολύ κοντά. Αναλυτές, μάλιστα, αναφέρουν ότι η στιγμή της πλήρους επιστροφής στην προτέρα κατάσταση δύσκολα μπορεί να είναι ορατή. Ωστόσο, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι τα χειρότερα πέρασαν και πλέον το 2023 ίσως έστω και στο παρά πέντε αποφευχθεί η ύφεση για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Στην πορεία για τις εκλογές η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί λύσεις προκειμένου να δώσει ανάσα στα νοικοκυριά σε ό,τι αφορά το κόστος στα είδη διατροφής που δείχνουν συνεχή άνοδο. Μάλιστα, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τον περασμένο Απρίλιο και μετά η άνοδος του δείκτη των τροφίμων, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τρέχει με διψήφιο ρυθμό.

Ερχεται νέα επιταγή ακρίβειας 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να ωριμάζει πλέον η σκέψη να δοθεί και το Πάσχα η «επιταγή ακρίβειας» και μάλιστα με αυξημένη περίμετρο, έτσι ώστε να περιληφθούν σε αυτήν όσο το δυνατόν περισσότεροι και βέβαια να καλυφθούν όλοι οι ευάλωτοι και αν αυτό καταστεί δυνατό να μπουν μέσα στους δικαιούχους πολίτες από τις παρυφές της μεσαίας τάξης.

Οπως αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο, ο δημοσιονομικός χώρος που δύναται να διαμορφωθεί μέσα στο 2023, είναι μεγαλύτερος από αυτόν που ήδη ξοδεύτηκε για το τελευταίο πακέτο, που ανήλθε περίπου στα 800 εκατ.

Αν και κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια σε τι ύψος θα διαμορφωθεί ο δημοσιονομικός χώρος του 2023, εντούτοις η σημερινή εικόνα για τον Ιανουάριο, όπως αυτό ανακοινώθηκε σήμερα, με υπέρβαση έναντι του στόχου στα 620 εκατ. φέρνουν μεγάλη αισιοδοξία.

Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν η επιταγή ακρίβειας να δίνεται σε έναν μεγάλο αριθμό πολιτών, πάνω από 1,2 εκατ., ενώ σε ό,τι αφορά το ύψος του δεν αποκλείεται να είναι πάνω από τα 250 ευρώ που ήταν η προηγούμενη που χορηγήθηκε τα Χριστούγεννα. Το επιθυμητό ύψος εφόσον το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι 300 ευρώ και η καταβολή τους, θα είναι εφάπαξ και αφορολόγητο.

Βέβαια υπάρχουν και εκείνες οι φωνές που θέλουν, εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, να έρθει μία παρέμβαση που ίσως να έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν μέσα στο επόμενο 15ήμερο και, βέβαια, πριν κλείσει η Βουλή, εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν αυτό να συμβαίνει κοντά στις 10 Μαρτίου, έτσι ώστε να στηθούν οι κάλπες στις 9 Απριλίου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ