Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DBRS: Αφησε αμετάβλητο το ελληνικό αξιόχρεο

Πηγή: AP Photo

Αμετάβλητο διατήρησε το οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS  το αξιόχρεο της Ελλάδας, στo ΒΒ (high) με σταθερή τάση ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Οπως αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του, η σταθερή τάση αντανακλά την άποψη του ότι η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στη διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και της βιωσιμότητας του χρέους, παρά το πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Σημειώνει ότι το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε σχεδόν 6% το 2022 λόγω της ισχυρής ανάκαμψης του τουρισμού, της συνεχιζόμενης βελτίωσης στην αγορά εργασίας και των μέτρων στήριξης.

Η αποτελεσματική εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας και τα κρατικά μέτρα στήριξης θα συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομία φέτος, αλλά οι προοπτικές για την ανάπτυξη υπόκεινται σε καθοδικούς κινδύνους που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και σε πιο αδύναμη εξωτερική ζήτηση.

Τα μέτρα για την άμβλυνση του αντίκτυπου από το υψηλό ενεργειακό κόστος οδήγησαν σε πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ το 2022 από 5% το 2021.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να έχει μειωθεί κατά σχεδόν 25 ποσοστιαίες μονάδες το 2022, επωφελούμενο από τα καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα και την ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη.

Παρά τη σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων στο δημοσιονομικό πεδίο και στο χρέος, η εφαρμογή ενός συνετού σχεδίου προσαρμογής θα είναι κρίσιμης σημασίας για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, οικοδομώντας παράλληλα ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, σημειώνει ο οίκος.

Διαβάστε επίσης: Fitch: Σε ΒΒ+ αναβάθμισε την Ελλάδα - Μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα

Τα ισχυρά και τα αδύνατα σημεία 

Το αξιόχρεο της Ελλάδας υποστηρίζεται από τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη και από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στο παρελθόν που έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας, σημειώνει ο DBRS, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει πρόοδο στην εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης.

Αντίθετα, σημειώνει, το αξιόχρεο περιορίζεται από τα κατάλοιπα της παρατεταμένης κρίσης που πέρασε η Ελλάδα και συγκεκριμένα από το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος ως ποσοστό στο ΑΕΠ και τα ακόμη υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τραπεζικό σύστημα. Επιπλέον, οι χαμηλές επενδύσεις επηρεάζουν αρνητικά την αναπτυξιακή επίδοση της Ελλάδας, με το επενδυτικό κενό να παραμένει επί του παρόντος μεγάλο.

Διαβάστε επίσης: Ραντεβού με την επενδυτική βαθμίδα - Το παράθυρο της άνοιξης και τα κριτήρια των οίκων

Το αξιόχρεο θα μπορούσε να αναβαθμιστεί

  • εάν συνεχισθεί η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις, βελτιώνοντας έτσι τις πιο μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές ή/και
  • εάν υπάρξει διαρκής δέσμευση για τη δημοσιονομική προσαρμογή που διατηρεί τον λόγο του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ σε πτωτική πορεία. 

Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι

Οι κύριοι κίνδυνοι για τις δημοσιονομικές προοπτικές, σημειώνει ο οίκος, σχετίζονται με τη βραδύτερη ανάπτυξη φέτος που μπορεί να οδηγήσει σε πιο αδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, με την πορεία της ενεργειακής κρίσης που θα μπορούσε να καταλήξει σε πρόσθετες δαπάνες από αυτές που προβλέπονται σήμερα και με την κατάπτωση κρατικών εγγυήσεων που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οσον αφορά στο χρέος, σημειώνει ότι είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη αλλά οι κίνδυνοι μετριάζονται από την ευνοϊκή διάρθρωσή του και τη μείωση της δαπάνης για τόκους.

Οι επόμενες αξιολογήσεις

Η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, την οποία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσδιόρισε για το β' εξάμηνο του 2023, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί σε μία από τις επόμενες αξιολογήσεις του Standard & Poor's (στις 21 Απριλίου ή τις 20 Οκτωβρίου) του Fitch (στις 9 Ιουνίου ή την 1η Δεκεμβρίου)  ή του DBRS (στις 8 Σεπτεμβρίου) καθώς η αξιολόγηση και των τριών αυτών οίκων είναι  ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Αντίθετα, ο τέταρτος μεγάλος οίκος αξιολόγησης Moody's αξιολογεί την Ελλάδα τρία σκαλοπάτια παρακάτω και θα δώσει την επόμενη αξιολόγηση την ερχόμενη Παρασκευή, 17 Μαρτίου.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ